Производителят на F-16 обяви: Може да има сделка с България до 9 месеца

6795
Производителят на F-16 обяви: Може да има сделка с България до 9 месеца
Снимка: Gettyimages

Възможно е сделката за покупката на американските изтребители Ф-16 да бъде финализирана в следващите 6 до 9 месеца. Това каза в специално интервю за Канал 3 директорът в "Локхийд Мартин”, Джеймс Робинсън.

Той даде първото си обширно интервю, след като вчера парламентът даде зелена светлина на преговорите за закупуването на F-16.

"Доколкото ми е известно, правителството на САЩ е готово да започне срещи с това на България. Сроковете ще се решат от тях, но процесът няма да отнеме години, а месеци.

Разбира се, ние сме насреща да ги подпомогнем и се надяваме да имаме сделка в следващите 6 до 9 месеца, възможно най-скоро", обяви Джеймс Робинсън.

Веднага щом договорът бъде подписан, ще започнем да поръчваме частите и компонентите за F-16.

Поддръжката на бойните самолети ще се случва тук, в България, от военновъздушните сили на страната, няма да има производство, но по поддръжката ще търсим възможности с близки страни и местната индустрия.

Хората, които ще поддържат изтребителите и пилотите ще бъдат обучени в САЩ. Това ще се случи година, година и половина след подписването.

Надяваме се, че именно български пилоти ще летят с тях при пристигането им в страната, заяви той.

Според Робинсън, който имат богат опит като пилот, тези бойни самолети са най-доброто, което се произвежда в момента.

Подобна позиция изрази и експертът Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност. В интервю за БГНЕС той посочи, че комплесните качества на F-16 са по-добри.

Йордан Божилов даде пример като каза, че преди повече от 6 месеца словашкото правителство, което било в същата позиция и сравнявало самолетите F-16 и Gripen, тъй като и Словакия ще придобива нови самолети, е направило пълен анализ на военно-техническите параметри, на способностите, на възможностите за поддръжка, възможностите за плащане и т.н. и стига до категоричния извод, че самолетът F-16 е по-добър.

Според експерта точно във финансово – икономическия аспект не само за този проект има проблеми, но има такива и за останалите два големи модернизационни проекта – тези на Сухопътни войски и на Военноморските сили.

„Ние нямаме определена процедура за този тип придобивания на ключови военни способности, те са изключени от правилата на Закона за обществените поръчки. Този закон не се прилага, защото се придобива военна техника и има класифицирана информация. Оттам нататък, ние гледаме какви са подходите, които и други страни прилагат и се опитваме горе долу по същия начин да подходим. Но за мен проблематично е това, което залагаме.

Отнася се и за самолетите F-16 , и за бронираните машини и за корабите. Впрочем, ние вече видяхме, че заложената от нас идея за финансова схема за плащания не работи при самолетите F-16. Според мен, тя няма да работи и при другите проекти“, подчерта Божилов. Той обясни, че финансовата схема включва получаване на всички необходими продукти в рамките на 6-7-8 години и разсрочено плащане за 12 години напред.

Караниколов: Преговорите за F-16 ще са публични, от решението за Пирин ще пострада бизнесът

“Започването на преговорите за F-16 е правилното решение. Преговорите ща са публични.  Условията не са само за пари, а става...

„Ако вземем проекта за бойни машини какво се получава? Народното събрание е определило първата година от изпълнение на проекта да бъдат получени 12 машини. Тези машини по разчетите на МО струват определена сума. НС обаче е решило, че бюджетът на МО ще покрие само част от тази сума.

През втората година - МО следва да получи 20 машини, на ориентировъчна цена според разчетите на МО от 195 млн. лв., а утвърденото от Народното събрание плащане е 100 млн.лв. И така до осмата година, когато следва да се доставят последните машини и продукти. Тоест от първата до последната година на производство на машините фирмата, ще работи изцяло на загуба.

В крайна сметка за 6 години фирмата- производител, която и да е тя, ще натрупа дефицит от 600 млн. лв. Чак след осмата година Министерството на отбраната ще възстанови средствата за произведените и вече доставени машини. И тук влизаме в противоречие с идеята български фирми да произвеждат тези машини, да бъдат основен изпълнител или подизпълнител“, заяви председателят на Софийски форум за сигурност.

Така той зададе въпрос: Коя българска фирма може да си позволи да кредитира държавата с 600 млн. лв. за 6-7-8 години и да си получи възвращаемостта чак след 12 години?

Чрез схемата за плащане, която e привидно е добра за бюджета на Министерството на отбраната, тъй като предвижда разсрочено плащане, се елиминира възможността за участие на български фирми, които имат относително малко възможности за осигуряване на такива заемни средства. По същият начин, според него е и с корабите, по същия начин, по думите му беше заложено и със самолетите.

Марешки: Изборът на нови изтребители е най-големият грабеж в целия преход

"Ние от „Воля” сме последователни, оценили сме, че изборът на нови изтребители за армията в момента е най-големият грабеж в...

Йордан Божилов беше началник на политическия кабинет на министъра на отбраната в първия кабинет „Борисов“, назначен през 2010 година. Той разказа, че е свидетел как се плащали навремето сделките за хеликоптери и за транспортни самолети.

„Там плащането се извършваше при получаване на машините, но имаше и една по-сложна схема, в която имаше включително и авансово плащане. Сложна и неизгодна за нас схема“, припомни той. За него проблемът се състои в това, че ако ние приложим схемата на разсрочено плащане с изравнителни плащания, след като бъдат произведени и доставени машините, това означава, че която и да е фирма, за да ги произведе, трябва да вземе някакъв кредит.

„Този кредит има цена. Сега кредитите са около 3% на годишна основа. Тоест в един дългосрочен период ще се окаже, че фирмата, която произвежда ще трябва да кредитира с един заем, чиято цена е не по-малка от 100 млн. лв. Това означава, че тези 100 млн. лв. допълнително ще бъдат калкулирани в цената на машините.

Иначе казано - ще получим нещо по-скъпо за по-малко способности, за да се покрие цената на финансовия ресурс, а това означа и възможност за скрити разходи. Аз тук бих казал, че ние трябва да бягаме от скрити разходи, тъй като се създават условия за корупция.

Ето защо аз апелирам да се преразгледат финансовите условия, въпреки, че те изглеждат много добри от гледна точка на бюджета, но от гледна точка на получаване на добри машини на реална цена, и от гледна точка на включване на българския бизнес, те ще бъдат пагубни и ние няма да можем да включим български фирми в производството“, коментира още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика