Българите имат най-нисък интерес към наука и технологии в ЕС

22960
Българите имат най-нисък интерес към наука и технологии в ЕС
Снимка: БГНЕС

Българите проявяват най-малък интерес в ЕС към развитието на науката и технологиите, сочат данните от изследване на Евробараметър, проведено сред 27 563 души във всички страни от ЕС през пролетта.

Основните области на изследването са доколко гражданите са заинтересовани и информирани в тази област, както и какви са нагласите им към науката и технологиите и какви източници ползват. В това число се включват науки като физика, химия, биология и тяхното приложение в технологиите, като компютърните например, пише "Сега".

Изследването показва, че в 19 от страните поне половината от анкетираните са казали, че се интересуват от наука и технологии. Българите заедно с чехите обаче се нареждат на края на опашката и проявяват най-малък интерес - 35%. В Швеция например процентът на хората, които проявяват интерес, е 77 на сто.

Проучването включва и информираността на анкетираните. И по този показател сме на дъното наред с Чехия - 59 на сто не са информирани. Това обаче не ни пречи да сме сред най-убедените, че младите, които се интересуват от наука и технологии, имат по-добри шансове да си намерят работа - 75% от хората у нас мислят така.

Телевизията е основен източник на информация в областта на науката и технологиите за 65% от анкетираните. Следват вестниците, които служат за източник на 33 на сто, и интернет - 32 на сто. 66% от анкетираните смятат, че технологиите правят живота по-лесен. Процентът е най-висок в Испания - 79%, Малта - 78 на сто, и в България - 77 на сто. В Германия и Словения например така смятат само половината раждани.

Кой е виновен - престъпникът или мозъкът му?

Един от докладчиците на конференцията на Невробиологичното общество на САЩ е отбелязал, че от американските съдилища все по-често се из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество