Българите в чужбина имат още 5 дни да заявят желанието си да гласуват

10614
Българите в чужбина имат още 5 дни да заявят желанието си да гласуват
Снимка: БГНЕС

Българите, живеещи зад граница, имат пет дни да заявят желанието си да гласуват извън страната за предстоящите предсрочни парламентарни избори - до 9 септември.

Те трябва да подадат заявление пред дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава, в която се намират. Заявленията трябва да са подписани саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. Могат да се подават и електронни заявления на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

ВАС отмени решението на ЦИК за наблюдателите на ББЦ

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което тя отказа да регистрира две сдружения на „България без цензура" з...

В документа задължително се посочват имената по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единният граждански номер (ЕГН), постоянният адрес в България и населеното място, в което избирателят иска да гласува.

За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Там, където на избори през последните 5 години е имало секция, в която да са гласували поне 100 души, също трябва да се образува такава.

Ако български гражданин зад граница не е включен предварително в избирателните списъци в съответната държава, в която живее, но има право да гласува, може да бъде вписан от секционната избирателна комисия (СИК) на място, след като представи документ за самоличност и декларации по образец, че отговаря на условията да избира, не е гласувал и няма да гласува на друго място в същите избори.

Когато срокът за валидност на паспорта или личната карта на гласоподавателя е изтекъл, той може да гласува, ако представи удостоверение, издадено от българско дипломатическо или консулско представителство, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта.

Яне Янев със сигнал до вътрешния министър за купуване на гласове

Яне Янев ще представи сигнали за купуване на гласове на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Ще представим конкретни имен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com