ЦГМ с решение за ромите гратисчии: При 3 нередовни пътувания, спират социалните помощи

4495
ЦГМ с решение за ромите гратисчии: При 3 нередовни пътувания, спират социалните помощи
Снимка: БГНЕС

При три засечени гратис пътувания в градския транспорт на столицата да бъдат спирани социалните помощи, ако лицето получава такива. Това предлага Центърът за градска мобилност (ЦГМ).

По този начин от дружеството се надяват да се преборят с големия брой нередовни пътници от ромски произход, с които контрольорите изпитват огромни трудности да налагат глоби.

"Гражданите с право недоволстват, че много често роми пътуват безплатно, а контрольорите ни са безсилни да ги принудят да заплатят глобата за нередовно пътуване. Ето защо смятаме, че ако бъде застрашено получаването на помощи, което нерядко е основният доход на тези хора, можем да ги стимулираме да ползват билети и абонаментни карти", смятат от дружеството.

Предложението идва на фона на непрестанните критики към общинските структури, че в градския транспорт на София има негласна дискриминация в полза на ромите от крайните квартали, като граждани дори сигнализират за цели линии, в които контрола не влиза никога заради страх от агресия и насилие. Недоволството се засили след обявеното преди дни предложение на ЦГМ цената на билета за градски транспорт в София да стане 1,60 лв. от 1 юни.

Според разчетите на дружеството едно пътуване реално струва средно 1,64 лв., докато сегашната цена е левче. Промяната в цената на билета обаче няма да засегне абонаментните карти, които няма да поскъпват, защото целта е да се стимулира именно пътуването с карти.

Столичани излизат на протест срещу новите цени на билетите

Граждани на София ще излязат на протест срещу предложението билета за еднократно пътуване да стане 1,60 лв. Недоволните ще се съберат...

Ако градският съвет одобри еднократният хартиен билет да поскъпне до 1.60 лв., глобата за нередовен пътник ще се увеличи двойно на 40 лв. При отказ да се плати санкцията и се състави акт, нередовният пътник вече ще дължи 200 лв, уточни заместник-кметът.

Според ЦГМ исканото поскъпване, което трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет, ще удари 15% от пътуващите в градския транспорт.

Статистиката в София сочи, че с абонаментни карти по редовна тарифа се извършват 23% от пътуванията, а 62% от пътниците са с преференциални карти за ученици, студенти, пенсионери и други. Според изчисленията на ЦГМ, месечната карта за наземен транспорт за една линия, която струва 23 лева, прави средно едно пътуване 0.44 лв, за линията за метрото на цена от 35 лв. пътуването излиза 0.45 лв, а месечната карта за всички линии от 50 лв. прави по 0.36 лв. за пътуване. Центърът предлага талонът от 10 билетчета от 8 лв. да стане 12 лв. Идеята е да има три нови вида карти. Едната е месечна за 43 лв, с която да може да се пътува в метрото и по една наземна линия. Другата е тридневна карта за всички линии за 10 лв. Третият вид е туристическа за 20 лв. Тя ще е за три дни за всички линии и безплатен вход за културни и исторически обекти, както и за намаления в магазини. В момента се водят разговори с Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН), Софийската градска художествена галерия, Националния военно-исторически музей, Националния природонаучен музей и парк-музей "Врана" за ползването на такъв вид карта.

Новината, разбира се, е първоаприлска шега. Засега валидното предложение на ЦГМ е единствено това за поскъпването на билета за градски транспорт. Реалният проблем с гратисчиите, включително с тези от ромски произход, засега не намира решение. Ние, от Actualno.com Ви пожелаваме много усмивки и повече ефективно разрешени проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com