Четири провала за евро кравеферма към затвора в Белене

5202
Четири провала за евро кравеферма към затвора в Белене
Снимка: Фонд "Затворно дело"

Колко провала са нужни, за да (не)се построи една европейска кравеферма към затвора на остров Белене – е въпрос към ръководството на фонд „Затворно дело“. Ако това е ефектът, към който се стремят, досега са рекордьори с четири „успешни“ провала.

Никой обаче не знае още колко пъти ще бъдат допускани грешки, водещи до риск да загубят финасиране от ЕС на стойност 3,2 млн. лв.  

В момента е в ход пети опит на Фонд „Затворно дело“ (ФЗД) да избере изпълнител, който да построи въпросната кравеферма.

Отпреди четири години институцията има договор с ДФ „Земеделие“, с който й е отпусната безвъзмездна финансова помощ по спечелен проект за изграждане на предприятие за преработка на краве мляко на острова.

Първата поръчка за строителство на кравефермата е обявена през декември 2018 година и е с прогнозна стойност 1,5 млн. лв. без ДДС.

За нея кандидатстват фирма „Давидов 2012“ ООД – Сандански, и консорциум „Персин 2019“ (състоящ се от „Пирс – Д“ ООД, „Престиж Бизнес – 93“ ООД, „Гел 2000“ ООД и „Авлига Проект“ ООД).

 

 

В хода на процедурата първият кандидат е отстранен. До отваряне на ценовата оферта стига консорциумът. Оказва се обаче, че са объркани цените за съответните пет подобекта, давайки за част от тях по-скъпи оферти от обявените максимални стойности. Той също е отстранен, а процедурата – прекратена.

Втората поръчка е вече с договаряне без обявление. Да подадат оферти през април 2019 са поканени същите двама участника плюс „Българска компания“ АД (към днешна дата ЕАД). На поканата отговарят само „Давидов 2012“ и „Българска компания“.

На преговорите отиват само представител на фирмата, регистрирана в Сандански – на братята Ангел и Симеон Давидови. Именно тя сключва договор с Фонд „Затворно дело“ на 31-ви май 2019 г. Стойността му е 1 515 300 лева без ДДС.

 

(Имотът, върху който ще се строи)

Ангажиментът е да се изпълнят следните подобекти – първи и втори етап от строителството на предприятие за преработка на краве мляко, вертикална планировка, плътна масивна ограда плюс доставка и монтаж на ОВК-оборудване, топлинен център и вентилация.

Според информация от Фонд „Затворно дело“ на 9-ти юли 2019 г. е било официалното стартиране на строителството с подписване на Протокол №2 за откриване на строителна площадка, определяне на строителна линия и ниво на строежа.

Близо 2 месеца по-късно обаче – на 7-ми август, договорът е прекратен по взаимно съгласие, при изпълнени 0,99% от обекта и платени 15 066 лв.

В подписаното между страните споразумение се сочи, че стойността на изпълнените до онзи момент СМР ще се счита за изплатена от предоставения на изпълнителя аванс.

Неусвоените средства пък ще се възстановят в пълен размер, като за възложителя остава и внесената от фирмата гаранция.

Следва обявяване на нова, трета поред поръчка за същия обект – на 16 август 2019. Тя е с прогнозна стойност 1 529 181 лв. без ДДС.

 

Явява се само ДЗЗД „Давидов груп“, съставен от „Давидов 2012“ ООД  (95% дял в консорциума) и „Стонас Груп“ ЕООД – с. Първомай.

След кратко време процедурата бива прекратена, тъй като офертата не е отговаряла на условията на възложителя. Една от причините е, че написаното е несъвместимо със ситуацията в обекта.

Например, дадено е подробно описание на монтаж и демонтаж на скеле, каквото няма в Белене. На няколко места в строителната програма имало текстове, които нямат нищо общо с този обект, като „Подмяна на дограма“, работа по „отделните апартаменти“, „затруднения на живущите“, „съгласуване с председателя на Сдружението на собствениците“, „временно селище около блока“, „съобразено с уличното движение и градски транспорт“ и др.

Имало също описания в етап втори за „работа по фасади“ и „работа по вътрешността на сградата“, а в случая фасади и сграда няма.

През октомври 2019 г. е обявена четвърта поръчка за същия обект. Избрания механизъм, по който да стане изборът, е пряко договаряне. 

 

Шест фирми и консорциуми са поканени да участват - ДЗЗД "Давидов Груп", ДЗЗД "Персин 2019", „Българска компания“, "Химремонтстрой" АД, „ВДХ“ АД и "Биотерм" ЕООД.

След 4 опита избраха кой да изгради кравеферма за затвора в Белене

Четири опита бяха нужни на фонд „Затворно дело“ да избере кой ще построи кравеферма на остров Персин (Белене). Отпреди бли...

Предложения подават само „Биотерм“ (с цена от 1 527 650 лв.) и консорциум „Давидов груп“ (цена от 1 500 237 лв.).

Комисията избира по-евтината оферта на „Давидов груп“, съставено от същите двама участника като в предишната процедура.

На 21-ви октомври 2020 г. договорът с консорциума е прекратен „поради виновно неизпълнение от страна на изпълнителя“. Извършени към онзи момент са едва 6,53% от дейностите по договора. Платената сума тогава е 98 021 лв. а дължимата неустойка е 280 443 лв.  

В последния работен ден на април изпълнителният директор на Фонд „Затворно дело“ Маргарита Дойчинова публикува решение за откриване на нова, пета поред поръчка. С близо 150 хиляди лева по-скъпа от досега обявяваните.

Общата стойност на договора с ДФЗ, подписан през 2017 г. и с анекс от 2018 г.  е  3 241 724 лева.

Освен строителство с тези средства се финансира доставка на технологично оборудване и на товарен автомобил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...