X
 
 

Чума и при свинете в Бургаско

1958 2
Чума и при свинете в Бургаско
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

Първи случай на африканска чума във Великотърновско

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в област Велико Търново. Заболяването е потвърдено в домашно стопанство в свищ...

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол. В надзорната зона попадат освен обекти тип „лично стопанство“, 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.

В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Чумата д в цялата държава и особено в министерствата и парламента ...следва кланд на всичкк прасета в държавата по дворове и паланки....държавата е счупена ,браво на бойко успя!!!!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    И какво сега масовл клане в българия на свинете....
    : 0 !
Последно в Актуално