Д-р Цветеслава Гълъбова: Виждахме как масово тези, които налагаха мерките, не ги спазваха

5017
Д-р Цветеслава Гълъбова: Виждахме как масово тези, които налагаха мерките, не ги спазваха
Снимка: БГНЕС

Успокоиха ли се българите прекалено рано за пандемията - обяснението, което дават един куп експерти за втория пик на коронавирус у нас. Отговорът на д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" беше ясен: "На нас ни се пращаха много различни послания и това е един от проблемите, за да се успокоим твърде рано. Ние виждахме как през цялото време се налагаха мерки, но не бяха добре обосновавани, което поражда съпротива. Виждахме как масово тези, които налагаха мерките, не ги спазваха."

Няма как да се постигне вече дисциплината от пролетта, смята тя. "Мисля, че няма да се получи. Вече е топло, тогава беше студено. Изкарали сме вече една дълга изолация. Хората имат нужда да пътуват, да се прегръщат, да се целуват. И пак повтарям – не виждаме управляващите да спазват тези мерки. Това също е много важно."

Борисов: Между две теории за коронавируса, аз карах точно по средата

"Вирусът не е свършил още. Надявам се, че с мерките и дисциплината и ясната стратегия, самите хора усвоиха правилата, това е важно да п...

Пример за това е и последната разходка на премиера Бойко Борисов до Рилския манастир, която завърши с глоба от 300 лв., защото премиерът не носеше маска в Светата обител. В момента със заповед на министър Ананиев от онзи ден маските отново са задължителни на всички закрити места без хранителните заведения.

"Трябва да са наясно институциите, че само говоренето не стига. Личният пример е много важен. Когато има разминаване между това, което казвам и това, което върша, не звуча убедително. Така, че говоренето трябва да бъде с мисъл да не се нанасят щети на хората. Да, трябва да се постига дисциплиниращ ефект. Но заедно с това е абсолютно наложително хората, които управляват тази криза на всички нива, постоянно с личния си пример да ни показват, че спазването на мерките е от значение. А това не се случва и според мен е същественият проблем.", подчерта експертът.

Как ще преборим пандемията?

С разум и с информация и с ясното съзнание, че все пак говори за инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път и вероятността да се разболеем според експертите е много голяма. Не трябва да отиваме в крайност – "о, Боже!". По тази логика трябва да стоим със скафандри. Не бива чисто психически да се натоварваме с това нещо. Трябва да сме предпазливи. Хубаво е, че се научихме да си мием ръцете. Добре е, че вече работодателите може би ще разберат, че като кихаме и кашляме не е добре да сме на работа. Че бременните и майките не са лоши работници. Ако свикнем, когато сме болни да пазим околните е добре, но да се пазим от другата крайност.

Дело срещу Бойко Борисов с мотив, че не е казал колко пъти е тестван за коронавирус

Иск срещу премиера Бойко Борисов по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е подаден от движение "Боец" във Видинския админис...

Колко ще продължи всичко и как ще го преживеем

"Колкото е необходимо може да продължи. Въпросът е, всеки човек как го понася. Някои го понасят с повече щети, други - с по-малко. Лично аз смятам, че психически здравите хора, ще го преминат с по-малко щети. Проблемът е при невротиците. При някои се подобриха, при други се влошиха, очаквано. При повечето последиците ще се проявят след като мине всичко. Нека мине 1 година и ще видим кой как го е преживял.", коментира експертът.

Надявам се пандемията да не ни е променила, каза психиатърът."Силно се надявам, защото нашият темперамент е хубав. Това, че се обичаме, че обичаме да се докосваме, прегръщаме, е хубаво. А и това, което виждам, май не сме се променили. Тук не става въпрос, да сме като нашите южни съседи, но все пак ние сме топли и се надявам това да не се промени."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com