Деца няма да рекламират ГМО и нездравословни храни, решиха депутатите на първо четене

1755
Деца няма да рекламират ГМО и нездравословни храни, решиха депутатите на първо четене
Снимка: Pixabay

Изрична забрана да се рекламират ГМО храни и храни чрез реклами, в които участват деца. Това приеха депутатите на първо четене при разглеждане на Закона за храните.

Решението беше взето със 102 гласа "за", 1 "против" и 29 "въздържал се".

Забраната важи и за храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца. Аналогична забрана се въвежда и по отношение рекламирането на храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба.

Депутатите отхвърлиха антипазарен закон на БСП

Народното събрание отхвърли на първо четене внесения от БСП проект за промени на Закона за храните, според който търговските вериги тря...

Забраните се въвеждат в чл. 22, ал. 1 и 2. Дословният текст гласи следното:

(1) Забранява се рекламирането на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които като изпълнители участват деца или които представят деца, употребяващи тези храни, или са предназначени за детска аудитория.

(2) Забранява се рекламирането на храни и напитки, които съдържат хранителни съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект и по-специално, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба, чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които като изпълнители участват деца или които представят деца, употребяващи тези храни, или са предназначени за детска аудитория.

Нов закон затяга контрола върху храните

Повишаване на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на законодателството по безопасност на храните, предвижда проектът на ...

"Проектът на Закон за храните има за цел да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните, както и да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни", пише в мотивите.

Най-голямо несъгласие с проекта имаха по време на комисиите от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България се обявиха категорично против законопроекта в частта му за "бутилирани води".

Според тях законопроектът в тази част принципно се различава от първоначално обявения вариант, подкрепен от тях.

Те посочиха, че в частта "бутилирани води" съществува терминологично и смислово несъответствие както с европейските дефиниции, така и с действащи норми на Закона за водите, което ще създаде правна несигурност и предпоставки за административен произвол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com