Джипове, катъри или хора - кой е основният проблем на Рилските езера?

9911
Джипове, катъри или хора - кой е основният проблем на Рилските езера?
Снимка: Анелия Маркова, Facebook

Туристите на Рилските езера и проблемите, които идват с превръщането на едно диво место в атракция за масов туризъм. Това е основният проблем на едно от най-красивите кътчета на България, стана ясно след разорещен спор в студиоеот на BTV.

Преди това обаче - важдно уточнение: Джиповете не нарушават закона и заповедта на екоминистъра, защото не навлизат в защитените територии. За това свидетелства репортерът Стоян Георгиев, който в събота е бил на Рилските езера.

Полицията в Кюстендил: Само на 22 август е имало джипове на Рилските езера

Няма нерегламентирано и безконтролно движение на джипове по Седемте рилски езера. Такова е имало за кратко в събота, но ситуацията е по...

„Качват се толкова хора, колкото е възможно да поеме лифта, и колкото могат да качат джиповете, които също се възползват от това, че толкова хора чакат и не могат да се качат.“ През последните дни много се говореше за това, че джипове продължават да возят, въпреки заповед на министъра, за джипове, които возят до природния парк, продължи репортерът. "Те возят по горски пътища и не стигат до защитените територии. Те всъщност не извършват нарушения. Сега дали има нарушение от гледна точка на това как е организиран транспортът – това е друг въпрос, каза той. Но ако говорим за джипове в природния парк – не, джипове в него не се движат. Те стигат до табелата на парка, което е на 800-900 м от местото, където лифтът оставя туристите. Така че е някакъв компромис за всички, които не искат да чакат на опашката на лифта и не искат да ходят пеш", обясни той.

Кой замърсява повече и лифтът има ли връзка със заблатяването на Рилските езера?

„Има изключително интензивно заблатяване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата“, обясни екологът Александър Дунчев.

Според него проблемът е в увеличеният брой туристи, които несъзнателно унищожават подобни терени, затова трябва да се ограничи туристопотока на мястото, подчерта той.

Проверка на Рилските езера: Джиповете извозват хора, а полиция пази официалния маршрут

Отново опашки на лифта за Рилските езера. Този път те били сутринта и в момента се минавало бързо. Въпреки забраната и сигналите от съб...

Лифтът на Рилските езера спомага за увеличаване на този поток от хора. Според Дучев той е с изтекла оценка за въздействие върху околната среда и с изтекло разрешително за строеж, за което били подадени десетки жалби и сигнали от еколози до компетентните органи.

Отговори му Мирослав Калугеров, директор на "Национална служба за опазване на природата" в МОСВ, според който по темата се спекулира: "Европейската комисия е стартирала наказателна процедура, която впоследствие е била спряна. Очевидно и българските, и европейските институции в годините назад не са установили незаконно строителство".

Според Калугеров се измества темата само с фокус района на Седемте рилски езера, а всъщност засегнат е целият ареал - например - района на Безбог, където ситуацията е същата, т.е. обхваща територията на целия Национален паркт "Рила".

"Има ерозионни процеси", каза той,но... "Най-големият проблем създават конете и катърите, които превозваха хранителни продукти и вода до хижа Иван Вазов. След това този бизнес прерастна в качване на туристи по Сухия чал нагоре. тези коне със своите подкови правят предпоставки за сериозна ерозия. Това от едни маратонки не може да стане, независимо колко пъти се мултиплизират. Хората не предизвикват толкова ерозия, колкото селскостопанските животни", категоричен беше Калугеров.

Напук на забраната джиповете пак се качват на Рилските езера

Джипове с туристи отново потеглиха към Седемте рилски езера въпреки забраната на екоминистъра Емил Димитров. При качването на лифта Пио...

МОСВ за лифта и хората: „Годишният мониторинг показва, че няма промяна във физическите и химическите параметри на водите. Това се потвърждава и днес. От 2007 г. се правят такъв тип изследвания и се взимат проби от езерата и до ден днешен няма промяна в характеристиките на езерата", каза още Мирослав Калугеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com