Доброволци при Малко Търново показаха колко лесно се минава нелегално границата

3991
Доброволци при Малко Търново показаха колко лесно се минава нелегално границата
Снимка: Gettyimages.com

Потокът е толкова голям, че нямахме време дори да хапнем. Така журналистите от "Ничия земя" описват какво се случва в района на Малко Търново, най-често около село Граничар.

Заради огромния човешки поток доброволци от неправителствената организация "Закрила на българските граждани" се събират, за да спират бежанския поток. Пред камера бяха показани . Между 6 и 9 сутринта и между 18:00 и 21:00 часа преминаващите мигранти са най-много, казват доброволците, обяснявайки това с препредаване на смените на „Гранична полиция”.

Размяната на бежанци и мигранти между Турция и ЕС върви спокойно

Процедурата по регистрирането на първите мигранти, пристигнали на пристанището Дикили в Турция в рамките на споразумението с ЕС, минава...

Доброволците, които действат в района на Малко Търново, са съвсем различни от толкова популярния вече Динко. Те спират групи от хора, дават им храна и вода и чакат „Гранична полиция” да дойде и да прибере хората. Полицията идва, но взема документите на доброволците, които призовават силите на реда да видят какво носят мигрантите.

Видях човек, който очевидно скоро е бил измъчван – с изтръгнати нокти. Границата е врата в полето – щом аз знам откъде да мина, коментират от „Ничия земя” пред сутрешния блок на Нова телевизия. И добавят – въпросът е, че „Гранична полиция” действа по подкани на други хора, не по процедура.

Радослав Сотиров, директор на "Гранична полиция" - Елхово, потвърди за случай от 3 април, който обясни, че за 40 минути е направена обратна връзка за точното място, където доброволците са спрели нелегалните имигранти. След още 1 час и 20 минути силите на реда стигат до мястото. От "Ничия земя" обаче заявиха, че доброволците са подали абсолютно точни координати, а не са казали, че се намират "до чешма". Чешмата беше указана като допълнителен ориентир, добавиха журналистите. Сотиров добави, че през миналата година са осъдени 1200 души за каналджийство.

Какво казва законът?

Хелмут Кол защити Виктор Орбан

Бившият германски канцлер Хелмут Кол /1982-1998/ защити унгарския премиер Виктор Орбан, който е критикуван от някои европейски ръководи...

В специален материал Actualno.com потърси юридическо мнение относно т.нар. граждански арест, когато става въпрос специално за мигранти.

Оказа се, че темата е много сложна. Според чл. 279 от Наказателния кодекс „нелегалното преминаване през границата” е престъпление, но не и когато става въпрос да се търси убежище – т.е. в случай на бежанци. Евентуално преминаване на българската граница от небългарски граждани може да се приеме за нападение срещу България, но граждански отпор може да се направи само на самата граница и то със средства, съответстващи на "нападението" – например вървящи хора да бъдат подплашени с викове, обясни юристът Андрей Георгиев. Чл. 280 пък урежда наказанията за каналджийство. Същевременно според чл. 12 от Наказателния кодекс граждани могат да задържат лице, "извършило престъпление". Остава въпросът дали при преминаване на границата може да се говори за неизбежната отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество