Драгомир Заков за оръжие за Украйна: Ние самите се нуждаем от такова, не можем да изпратим нещо, което нямаме

2558
Драгомир Заков за оръжие за Украйна: Ние самите се нуждаем от такова, не можем да изпратим нещо, което нямаме
Снимка: БГНЕС

"Българските въоръжени сили имат огромни дефицити. Въпреки огромния дефицит например на бронежилетки и каски, ние открихме стари каски и бронежилетки, които бихме могли да изпратим на украинското население". Това каза пред БНТ военният министър Драгомир Заков.

"По отношение на оръжието, ние самите се нуждаем от такова, ние не можем да изпратим нещо, което нямаме. В други държави този дефицит отсъства. НАТО не изпраща оръжие никъде. Ако погледнем какви оръжия се изпращат, става дума за по-съвременни системи. Това са оръжия, които тези държави биха моли да изпратят, и след това да попълнят бързо тези липси. Очевидно за България това е проблем.", каза той.

Заков за военната помощ за Украйна: Няма как да дадем нещо, което нямаме

Българските въоръжени сили изпитват остър недостиг от защитни сили и оборудване. Това са огромни средства. Самите въоръжени сили се нуж...

Според него парламентът е правилното място да се проведе дискусията за това дали България да помогне с оръжия на Украйна. "Тежкото решение е да променим начина, по който работим по модернизацията на българската армия, тежкото решение може би е осъзнаването, че в кризата, в която се намираме в момента, е необходимо бързо да сложим приоритетите такива, че да имаме една боеготова армия и преодоляване на зависимости в годините назад от стара техника", обясни Заков.

"Основният приоритет е задвижване на проекта, който беше върнат от Народното събрание за изграждане на батальонна бойна група на сухопътни войски, разбира се и 3D радарите. Така че, това са два от най-приоритетните проекти. Ние сме безвъзратно закъснели по някои от проектите, това не означава, че трябва да спадне темпът на работа по тези проекти, те стават все по-важни", обясни още министър Заков. Според министър Заков кадровият проблем е свързан с модернизацията.

Социалният пакет е един от важните фактори, но не е единственият, смята той. "Трябва да се види как се харчи бюджета на министерството на отбраната. Нещата, които сега виждам не ме изненадват, така че идвам с готови идеи", поясни още Заков. Той коментира и въпроса дали трябва да се изпрати военна помощ за Украйна. България предоставя финансови средства по европейския инструмент за мир, чрез който се финансира военно-логистична помощ за Украйна, това са 5 милиона лева, тоест България участва, обясни Заков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com