Дунав леко повиши нивото си

12693
Дунав леко повиши нивото си

Нивото на Дунав при Видин се покачи с 10 см за последното денонощие и достигна 831см по последни данни от Агенцията за проучване и поддържане на реката (АППД ). Тенденцията е към покачване.

При Оряхово Дунав е 683 см - нивото се е покачило с 5 см от 8 часа сутринта. В сила остават мерките, наложени от областните и общинските планове за действия при високи води. Следи се състоянието на дигите и отводнителните помпени станции, предаде БНР.

Дунав наводни мазета в Никопол

Напрегната, но под контрол е ситуацията във Великотърновско и Плевенско. Най-застрашеният град в Плевенска област по поречието на Дунав...

Нивото на Дунав при Лом се покачи с 6 см за последните 24 часа и днес е 826 см. Остава в сила въведената от събота 3-та степен - опасност от заливане от Плана за действие при високи води.

"Ситуацията е под контрол. Още от края на миналата седмица имаме изградени две защитни съоръжения, така че сме в състояние да посрещнем ниво до 9 метра без да има проблеми за жителите и инфраструктурните обекти. Получихме бюлетини от АППД, че в петък се очаква по-голямо повишение. Очакваме в Лом да бъде в рамките на максимум 30-40 сантиметра. В момента в Лом от Дунав нищо не е залято, в Дунавския парк излязоха подпочвени води. Територията зад брегоукрепителната стена е по-ниска и заради това нивото на подпочвените води се изравни с това на реката в определени територии", заяви Красимир Христов, гл.експерт към Комисията за бедствия и аварии в Община Лом.

Обстановката в община Брегово постепенно се нормализира, но остават залети хиляди декари обработваема земя. Засегнати са общинският център и селата Куделин и Балей.

Нивото на Дунав ще се покачва още поне 10 дни

Покачването на нивото на река Дунав в българо-румънския участък ще продължи поне още 10 дни, съобщи изпълнителният директор на Агенци...

"Засегнати са 3 местности край Брегово, около 3000-4000 декара. В Куделин също са засегнати много посеви по поречието на Дунав. Няма опасност за населението. В Брегово на няколко места са избили подпочвени води", каза за Радио Видин кметът на Община Брегово Милчо Лалов.

Към 8 часа днес служителите на ХМС Ново село отчетоха покачване на водния стълб с 10 см., за да достигне до 762 см., към 11,15 е отчетен спад до ниво 759 см. Водата отново прелива стената на кея, предаде сътрудникът на Радио ВИДИН Светла Бондова. Ниските участъци на Ново село и Флорентин са залети и само каменните огради на къщите там спира наводнението в дворовете. В близките дни се очаква плавно повишаване на нивото, затова и работния ден на кметовете в двете села започва и завършва на дунавския бряг. Слънчевото време позволи да се извърши ремонт на пропадналия участък на ул."Пристанищна" в Ново село и достъпът до него е свободен. Това ще позволи бързо реагиране на хора и техника, ако водите на реката залеят околните къщи.

Спад с 3 см за последното денонощие е отчетен в Козлодуйския участък на Дунав, към момента водният стълб е 763 см, това заяви гл. експерт по отбранително-мобилизационна подготовка в Община Козлодуй Виолета Илиева. Тя допълни, че към момента няма опасност за населението и дори при покачване на водата с 80 см, няма да е проблем. Днес започва и пълна инспекция на дигите в Козлодуй.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество