Дългогодишният PR на КЗП е била уволнена незаконно

3108
Дългогодишният PR на КЗП е била уволнена незаконно
Снимка: Студио Аctualno

Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП), с която неправомерно е прекратено служебното правоотношение на дългогодишния PR на институцията Габриела Руменова.

Комисията е осъдена да заплати разноските за двете съдебни инстанции по делото в размер на 2290 лева, като отделно от това служителят може да потърси и обезщетения. Обществени средства са изразходвани и за хонорари на специално наетата от КЗП кантора за процесуално представителство, въпреки че разполага с цял отдел юрисконсулти.

Според ВАС установените в хода на делото обстоятелства сочат за превратно упражняване на власт, изразяващо се в преследването на цел, различна от тази на закона.

Габриела Руменова е PR на КЗП от 2006 г., откогато са се сменили четири ръководни състава на контролния орган. През това време тя осъществяваше ежедневна активна връзка с представители на медиите и редица информационни и комуникационни кампании за правата на потребителите.

През 2021 г. служебното ѝ положение е променено и тя е преместена в деловодството с мотив, че КЗП няма нужда от служител за връзки с обществеността поради пандемичната обстановка в страната. Само четири дни по-късно с трето лице е сключен граждански договор с предмет на дейност в областта на връзките с обществеността.

Два месеца след тази рокада служебното правоотношение на Руменова е прекратено с друг парадоксален мотив, а именно – с цел ускорение дейността на деловодната обработка на документите, трябва да се съкрати именно нейната щатна бройка за "старши експерт“ и да се създаде нова за "старши специалист“, за която се изисква по-ниска квалификация.

5 "едно на ум", които трябва да имаме по време на лятната ни почивка (ВИДЕО)

Очаквания за силен туристически сезон имахме през пролетта, но с началото на летния сезон от Черноморието започнаха да пристигат и друг...

Становището на прокуратурата също сочи, че издаденият акт е постановен в нарушение на материалния закон и неговата цел, проява е на административен произвол и злоупотреба с властови правомощия и нарушава изискванията на АПК органът по назначението (председател на КЗП по онова време е Димитър Маргаритов) да упражнява своите права, без да вреди на държавата и обществото и на правата и законните интереси на други лица.

"Заведох делото, за да защитя правата си, но и за да дам пример на хората в подобна ситуация, че трябва да отстояват интересите си. Благодаря на адвоката ми Искра Кишкова за изключителния професионализъм, чувство за справедливост и енергията, която отдели да води това дело. Благодаря и на колегите от медиите, които ме подкрепяха активно в тази битка, продължила близо две години и половина.“, казва Габриела Руменова.

Журналистическата гилдия определя Габриела Руменова като един от най-добрите експерти по публична комуникация в България заради нейните професионални и личностни качества, с които е позната и упражнява тази дейност в продължение на 15 години.

Габриела Руменова е доктор по журналистика, магистър по електронни медии и бакалавър по "Връзки с обществеността“. Има специализации в областта на аудио-визуалните изкуства, фотографията, интегрираните маркетингови комуникации, защитата на личните данни и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество