Държавата си зарови главата в пясъка за спряната храна на украинските бежанци

3453
Държавата си зарови главата в пясъка за спряната храна на украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Цяла седмица българската държава мълчи относно изхранването на украинските бежанци по програмата за настаняване. То бе спряно с новите условия на програмата след втората половина на ноември. Решението бе взето от правителството на неприсъствено заседание на 16 ноември. Тогава бе съобщено, че програмата се удължава до 24 февруари, като бе спестен фактът, че е редуцирана с изхранването.

Но на терен истината нямаше как бъде скрита - предоставянето на храна спря веднага в държавните бази, а в хотелите положението се задържа ден-два благодарение на доброволни усилия на собствениците.

Удължават с три месеца срока за помощите на бежанците от Украйна

Удължават с три месеца срока на действие на програмата за хуманитарно подпомагане на бежанците от Украйна. Програмата е удължена до 24....

Успоредно във времето след 16 ноември държавата предприе безсрамно и унизително за самата нея поведение - не само защото липсва разясняване на причините за решението, а и защото нито една институция или представител на управлението не събра смелост за най-елементарното - да оповести спирането на храната като факт сам по себе си. На контактните телефони отговорите са прозаични: "Положението е такова, каквото е". В. "Сега" прати въпроси до правителствената пресслужба и Министерството на туризма, но отговори липсват. Главата бе заровена в пясъка, все едно проблем не съществува - вероятно с надеждата, че други теми като падналата ракета в Полша, Световното първенство по футбол и т.н. пренасочват общественото внимание.

В момента положението с изхранването се спасява от БЧК, неправителствени доброволчески организации, чрез усилията на отделни граждани. Или пък... въобще не се спасява, тоест бежанците стоят гладни. Ситуацията е изключително тежка в държавните бази, където са настанени новопристигнали хора или множество социално слаби и болни, които нямат възможност да купуват храната. В хотелите пък вече са сложени цени, или са увеличени (ако преди това е ставало с доплащане) - проблемите там не се усещат чак толкова остро, защото не малка част от настанените могат да си плащат. Общо пребиваващите по програмата украинци в момента са около 13 000.

При липсата на реакция валят хипотези защо бе спряна храната. Някои доброволци предполагат, че държавата е свършила парите. Други допускат, че е станала неволна грешка при изписване на решението. Трети коментират, че правителството не е спирало храната изрично. Истината е, че неволно действие е невъзможно, нито пък, за да се спре храната, е нужно нещо да бъде разпореждано специално. Сравнение между отделните решения ясно показват, че кабинетът дава точни указания за какво се отпускат 15-те лева по програмата. Така на 16 ноември ясно е упоменато, че парите са единствено за подслон/нощувка; на 20 май: за подслон и тридневно хранене (извадки от актовете на МС - на снимката).

Възможно е днес на редовното правителствено заседание да бъде взето ново решение.

Демерджиев: Наличните средства по програмата за бежанците са изчерпани

Демерждиев обясни, че наличните средства по програмата за бежанците са изчерпани.  Това стана ясно от участието му в парламентарни...

ОЩЕ: Гонят украинските бежанци от хотели в Слънчев бряг, днес не им сервираха закуска (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com