ЕК дава България на Съда на ЕС заради водите, започва и друга процедура за нарушение

3524
ЕК дава България на Съда на ЕС заради водите, започва и друга процедура за нарушение
Снимка: iStock

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България и още 5 държави членки за това, че не са приключили преразглеждането на своите планове за управление на речните басейни и/или на плановете за управление на риска от наводнения.

Какви са изискванията?

Това са изисквания съответно по Рамковата директива за водите (Директива 2000/60/ЕО) и Директивата за наводненията (Директива 2007/60/ЕО).

Още: Фон дер Лайен назначи нов представител на Еврокомисията в България

Рамковата директива за водите е насочена към осигуряване на добро качествено и количествено състояние на европейските водни обекти като реки и езера. Тя има за цел да се намали и премахне замърсяването, както и да се гарантира, че има достатъчно вода, за да се отговори едновременно на нуждите на хората и на дивата флора и фауна. Съгласно Рамковата директива за водите държавите членки трябва да актуализират и докладват своите планове за управление на речните басейни на всеки 6 години. Тези планове включват програма, в която са предвидени мерки от основно значение за осигуряването на добро състояние на всички водни обекти.

Съгласно Директивата за наводненията държавите членки трябва също така да актуализират и докладват своите планове за управление на риска от наводнения на всеки шест години.

Страните, срещу които е предявен иск

През февруари 2023 г. ЕК изпрати официални уведомителни писма, а след това, през септември 2023 г., и мотивирани становища до всички държави, които не бяха актуализирали и преразгледали тези планове. Въпреки известния напредък 6 държави все още не са изпълнили задълженията си по едната или по двете директиви:

  • Испания, Малта и Португалия все още не са докладвали изцяло своите трети планове за управление на речните басейни и втори планове за управление на риска от наводнения;
  • България и Ирландия все още не са докладвали изцяло третите планове за управление на речните басейни;
  • Словакия все още не е докладвала изцяло вторите планове за управление на риска от наводнения.

Комисията смята, че усилията на органите до момента са недостатъчни и поради това предявява иск срещу тези държави членки пред Съда на ЕС, съобщиха от ЕК, цитирани от БГНЕС.

Още: Официално: EK одобри проект на България и Румъния за втори мост над Дунав при Русе

Снимка: iStock

Решения по процедури за нарушения спрямо България има в още две области.

Сигурност на енергийните доставки

ЕК съобщава също, че е решила да започне процедура за нарушение срещу България за неспазване на задълженията за съобщаване на определени данни за сигурността на доставките на газ. Европейските правила предвиждат държавите от ЕС да разполагат с план от мерки за отстраняване или ограничаване на опасностите за доставките на газ, както и мерки в случай на прекъсване на тези доставки. Тези планове се обновяват, оповестяват и съобщават на ЕК на всеки четири години.

Първата промяна трябваше да бъде на 1 март 2023 г., но до днес България все още не е представила необходимите документи на Комисията. Според ЕК нашата страна не е изпълнила задълженията си и сега има два месеца за отговор и отстраняване на недостатъците. При липса на задоволителен отговор ЕК може да реши да продължи със следващи стъпки по наказателната процедура, се пояснява в съобщението, цитирано от БНР.

Още: ЕК удължи 3 наказания за България, включително за автомобилното застраховане

Процесуални права

ЕК призова днес България и Португалия да въведат изцяло правилата на ЕС за процесуалните гаранции за деца в наказателни производства. Комисията изпраща на нашата страна допълнително официално уведомително писмо по този повод. Европейските правила въвеждат общи минимални изисквания за справедлив процес и дават права на заподозрените и обвиняемите.

В случая с България ЕК отчита, че не са въведени изискванията по отношение на правото на информация, правото носителят на родителска отговорност да бъде запознат с правата на детето, правото на индивидуална оценка и правото на лекарски преглед. Комисията дава срок за отговор от два месеца и може да реши да продължи с наказателната процедура.

Още: ЕК започва 4 наказателни процедури срещу България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Коментар №2 на седмицата: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество