"Екогласност" сезира ДАНС, прокуратурата, НАП и няколко министерства заради кариерата в Белащица

7613
"Екогласност" сезира ДАНС, прокуратурата, НАП и няколко министерства заради кариерата в Белащица
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

"Екогласност" ще сезира ДАНС, прокуратурата, НАП, Министерството на енергетиката и МОСВ с нови сигнали за нарушения, свързани с кариерата за скални материали до Белащица. Това обяви на пресконференция в БТА председателят на "Екогласност" Емил Георгиев, предаде репортер на Actualno.com.

Георгиев е категоричен, че става въпрос за незаконен добив на подземни богатства с вредно въздействие на околната среда и здравето на хората от страна на концесионера "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, както и за бездействие на държавните органи. "Екогласност" настояват и за оставките на тримата директори на районните инспекции по околната среда в Пловдив Монтана и Бургас.

"Министерството на енергетиката е констатирало, че фирмата си позволява да добива природни богатства извън границите на предоставената му концесия, което потвърждава многобройните сигнали, които „Екогласност” и жителите на селата Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян са подавали многократно до държавните институции в продължение на повече от 2 години", изтъкна Георгиев. По думите му оформена е голяма екологична опасност в района на кариера Белащица.

„В резултат на хищническа дейност на компания „Холсим кариерни материали Пловдив" АД при добив на скални материали от находище Белащица природата на около 200 декара концесионна площ така брутално се унищожава, че в скоро време един прословут връх Калян, който предпазва селата, две общини и особено квартал „Тракия“ в Пловдив от резки климатични промени, е на път да изчезне", алармира председателят на "Екогласност". Той уточни, че фирмата майка на концесионера е със съдебна регистрация във Швейцария и че "концесията е предоставена на 22 декември 2000 г., с решение, разписано от ангела на демокрацията Иван Костов за срок от 20 години". От тогава насам, по думите му, кариерата се експлоатира с пълна мощност при драстични нарушения на поетите от концесионера с договора ангажименти за което "Екогласност" са реагирали с много сигнали и протести.

"В резултат на взривни дейности многократно се превишава нормата на запрашеност на въздуха, има статистика, че рязко се увеличават белодробните заболявания, особено на малките деца – над 10 пъти", посочи Георгиев. "Тази фирма не просто копае и добива инертни материали, а копае в здравето на дечицата", коментира той.  Има напукани къщи в района на Белащица, участието на пътя, който е републикански път е силно замърсен с отпадъци от производствената дейност и се създават предпоставки за катастрофи, алармира още Георгиев.

"Фирмата концесионер самоволно е разширила границите на добив на скални материали, т.е. имаме достатъчно основания да твърдим, че там има незаконен добив. Тази фирма си позволява кражба на подземни богатства, които по Конституция принадлежат на гражданите на България", категоричен е Георгиев. Според него тези нарушения са доказани от "Екогласност" и са достатъчно основание да се прекрати концесията.

"Държавните органи засега се ослушват, може би защото фирмата има седалище в Швейцария, но вероятно проблемите няма да свършат с това, защото тази фирма е подала заявление за концесия на още 50 декара за 25 години в границите на историческия връх цар Калоян", добави Георгиев.

Констатираните от "Екогласност" нарушения са дали основания на Министъра на енергетиката да санкционира фирмата с 50 000 лв., но в наказателното постановление, което е от 21 май тази година има важен пропуск, алармира още Георгиев и уточни, че става въпрос за разпоредби на Закон за подземните богатства, според които наред с глоба и имуществена санкция следва да се отнемат в полза на държавата добитите подземни богатства и техническите средства. Той показа чрез видеоклип техниката, която пъпли по склоновете на връх "Калоян" и съобщи, че санкцията е обжалвана.

Жители на родопски села отново на протест срещу каменна кариера

От 12.00 ч. ще се състои поредното протестно шествие - митинг в подкрепа на каузата „Стоп на кариерите в Белащица“. То ще с...

Колко загуби продължава да причинява на държавата швейцарския инвеститор и дали безнаказано българска фирма може да ползва природните богатства на Швейцария; защо при доказани нарушения държавните органи не упражняват нужния контрол за да прекратят кражба на държавна собственост, питат от "Екогласност" и настояват за отговори.

Регионалната инспекция по околна среда прикрива нарушенията, убеден е Емил Георгиев. Той посочи, че през януари тази година е постъпил поредният сигнал за огромни облаци прах от кариерата. "Регионалната инспекция издаде предписание по тарикатски начин - без посочени крайни срокове за мерки срещу запрашеността на въздуха, в резултат на което на 27 януари наказателното постановление пада в съда", разказа Георгиев. Това не е единствената регионална инспекция, която прикрива нарушения в опазването на околната среда, изтъкна той и посочи като подобни примери Видин, където има цех за изгаряне на гуми и безумните строителства около Созопол и ролята на РИОСВ в Бургас.

"Настояваме за среща с министъра на околната среда, на което ще искаме освобождаване на тримата директори на РИОСВ в Пловдив, Монтана и Бургас", заяви Георгиев.

"Ако МОСВ не се съобрази с нашите искания да се намесва там където се извършват безумни посегателства срещу природата ще се сблъска с нашия гняв", заплаши Георгиев и обяви, че "Екогласност" подготвят нов протест.

Той изрази надежда институциите да реагират на новите сигнали и исканията на защитниците на природата в района на кариерата. "Настояваме да се спазят изискванията на Закона за подземните богатства и да се отнеме цялата техника, извършила незаконен добив, както и да се извърши комплексна проверка за нарушения срещу околната среда и влошаване параметрите на водите и въздуха", подчертаха от "Екогласност".

Жителите на Белащица излизат на протест срещу разширяване на каменната кариера

Жителите на Белащица излизат на протест срещу разширяване на каменната кариера край селото. Това съобщиха за Радио „Фокус“-...

Павел Емишев, общински съветник в район "Родопи", към който е Белащица, изтъкна, че кариерата не разполага с водоизточник, за да извършва оросяване на терена против запрашаване на въздуха и че общинският съвет на община "Родопи" се противопоставя на този начин на добив на инертни материали. Той също упрекна районната инспекция по околна среда в бездействие. За 1 година има 5 проверки от РИОСВ, наложени актове за около 2000 лв., посочи той и за сравнение изтъкна: "Ако имаш павильонче за банички и не чукнеш баничка ще те затворят за една седмица минимум, но ако добиваш инертни материали и тровиш хората, ще ти наложат акт от 2000 лева". Повечето актове се обжалват и не издържат в съда, така че не се стига до ефективно наказване на нарушителя и тази практика, може би е умишлена, предположи общинският съветник.

Заради взривяванията и вибрациите в района е в опасност и един от най-старите храмове "Свети Георги", алармираха още от "Екогласност" и съобщиха, че възнамеряват да сезират и Министерството на културата.

"Няма да мирясаме. Първите, които ще усетят нашия гняв, са МОСВ", заяви Емил Георгиев. "Ако този път компетентните държавни органи не предприемат действия, тази пресконференция ще бъде пренесена в Брюксел", закани се още той.

Георгиев съобщи по повод презастрояването по Черноморието, че от 2006 г. "Екогласност" води битка за опазване на дюните. "В момента най-горещата точка за строителство е Созопол. В района на остров "Св. Тома" се извършва огромно строителство върху самия плаж. МОСВ не се задейства, въпреки нашите сигнали. Там се предвиждаха 10 басейна върху плажа. След като не се взеха мерки там продължи строителството под формата на брегоукрепване, което е безумие, защото там няма свлачищни процеси", алармира Емил Георгиев. "Как да идват туристи като не е сигурно дали някой бетоновоз няма да се изсипе върху тях или някоя тухла няма да падне върху главата на туриста и как като шезлонг и чадър струват 40 лв.", добави председателят на "Екогласност". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com