Енергийни експерти: Парламентът бави комисията за шистовия газ

5195
Енергийни експерти: Парламентът бави комисията за шистовия газ

Създаването на специална комисия по въпросите за шистовия газ в парламента се бави - въпреки че проектът са сформирането на такава е внесен още преди 20 дни, в Народното събрание все още никой не му е обърнал внимание. Това заяви депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов, който е част от новосформирано Движение за енергийна независимост, предаде mediapool.

На пресконференция в петък от организацията заявиха, че наложената експресно от парламента в средата на януари забрана върху използването на технологията хидравличен удар при проучването и търсенето на природен газ трябва да бъде отменена.

Въпреки страховете на другите страни, Румъния ще добива шистов газ

Румъния пристъпва напред към експлоатацията на шистов газ, въпреки че други държави спряха всякакъв вид работа в тази сфера, заради про...

Седмица по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заявиха, че ще поискат да се създаде парламентарна комисия, която да анализира наложената забрана и отново да се дебатират страховете на хората от технологията и дали тя наистина е толкова опасна.

Необходимо е да се организира широк обществен дебат за националния добив на енергийни суровини, в които да вземат участие институции, гражданско общество и специалисти, коментира сега Димитър Иванов, председател на Движението на енергийна независимост, който бе зам.-шеф на парламентарната комисия по икономика в предишния парламент.

Иванов заяви, че мораториумът върху технологията за търсене на шистов газ е най-големият удар срещу пазарното и демократично развитие на България в областта на енергетиката през последните 2 десетилетия.

"Това е действие, което ни разделя от една революция, която върви в свободния, демократичен свят, за добив на шистов газ. Няма никакви основания да има този меморандум. Той е под натиск, под диктовка. Няма данни за увреждане на природната среда", заяви Иванов.

Само преди дни излезе и доклад от изследвания на екипи от полски геоложки институт, проведени на пробен сондаж край Лебиен, които сочат, че при прилагането на т.нар хридрофракинг не се нанасят щети на околната среда и не са застрашени подземните води, през които се минава при сондирането.

Граждани внасят над 50 000 подписа срещу метода "хидравличен удар"

Граждани ще внесат подписка, подкрепена от над 50 хиляди българи в деловодството на Народното събрание срещу добива на шистов газ по ...

Пресконференцията на движението бе съпътствана от скандал и размяна на обиди между членовете на организацията и присъстващи еколози, които са против шистовия газ.

Междувременно от инициативната група срещу шистовия газ съобщиха, че в събота ще организират поредния протест против технологията и ще поискат техни представители да бъдат включени в бъдещи групи по обсъждането на проблема.

До драмата с шистовия газ се стигна, след като през юли американската компания "Шеврон" бе избрана от българското правителство да получи петгодишно разрешително да търси шистов газ в Североизточна България. След поредица протести парламентът реши да наложи забрана за прилагането на технологията хидрофракинг, а кабинетът реши, че даденото разрешително на "Шеврон" може да се ползва само за търсене на газ по конвенционален начин.

Американската компания обаче има интерес само към търсене на шистов газ и затова за момента са замразени всякакви действия по намеренията им в България. "Шеврон" ще чака резултатите от бъдещата парламентарна комисия, както и приемането на законовите поправки, предвиждащи въвеждане на оценка за въздействието върху околната среда за проучвателни сондажи за шистов газ. Такива вече са предложени с поправки в Закона за околната среда.

За компанията не е проблем да мине всички регламентирани екологични процедури за доказване на безопасността на технологията хидрофракинг, твърдят източници от "Шеврон".

САЩ ни предоставят най-новите изследвания за добива на шистов газ

САЩ ще предостави на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от ши...

Енергийният гигант, който досега официално не взе отношение по проблемите си в България и опасенията на хората от бъдещата им дейност, смята да се включи в бъдещите парламентарни дискусии за шистовия газ, както и да започне срещи с местните власти в регионите, където иска да работи, и с неправителствените организации, включително с противниците си, съобщиха за Mediapool близки до американската компания експерти.

"Шеврон" е силно критикувана от еколозите за това, че не обявява използваните химикали в течността, използвана при разбиването на скалните шисти, където се съдържа природния газ.

Компанията обаче твърди, че по принцип при поискване предоставя списъка с използваните химикали, а вкарваната под високо налягане за хидроразрива течност се използва многократно и се съхранява в специални одобрени от съответните органи съоръжения. Освен това всеки сондажен кладенец се проектира специално за мястото, където ще се извърши пробивът, а водоносният слой, през който минава сондажът е изолиран с няколко прегради от цимент и стоманени тръби, посочват от "Шеврон".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 16 юни 2024 г.
Най-важното за деня, 16 юни 2024 г.

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 юни. МИР ЗА УКРАЙНА И ВРЪЩАНЕ НА УКРАИНСКИТЕ ДЕЦА: ПРИКЛЮЧИ СРЕЩАТА...