Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП и правителствата на ЕС ще сключат споразумение за по-добра защита на работниците от токсични вещества

22 декември 2021, 17:11 часа • 2894 прочитания

Европейският парламент и правителствата на ЕС финализираха политическото споразумение относно четвъртата ревизия на Директивата за канцерогените и мутагените (CMD). Социалистите и демократите в ЕП успешно се аргументираха за прилагането на същия подход и към репротоксичните вещества, с което ще се гарантира по-добра защита на работниците на техните работни места, правна съгласуваност и равни условия между държавите-членки.

Репротоксичните вещества могат да нарушат способността за раждане или да причинят необратимо увреждане на развитието на плода. Според оценки, най-малко 1% от работещите в ЕС – 2 милиона души – са изложени на поне едно репротоксично вещество по време на работа.

Хелейн Фрицон, евродепутат от Групата на S&D и преговарящ относно канцерогените и мутагените, каза:

„Горда съм, че успяхме да гарантираме, че оттук нататък към токсичните за репродуктивното здраве вещества на работното място ще важат същите правила, както за канцерогените и мутагените. Просто е неприемливо работещите да бъдат излагани на въздействието на химикали, които могат да увредят плодовитостта им или да навредят на децата им. По-специално бременните и кърмещите жени заслужават безопасно работно място.

„Също така постигнахме по-добра защита на здравните работници от излагането на опасни медикаменти, използвани предимно за лечение на ракови заболявания. В момента 12,7 милиона здравни работници са изложени на опасни лекарствени продукти по време на работа. Знаем, че здравните работници, които боравят с цитотоксични лекарства са в пъти по-застрашени от развитието на тумори или от спонтанен аборт. Дължим на нашите здравни работници по-добри защитни мерки.

„Искаме Комисията да използва методология, основана на риска, която е фокусирана върху здравето, а не върху оценката на приходите и разходите. Призоваваме също Комисията да изготви план за действие за включване на 25 допълнителни вещества до края на 2022 г. и незабавно да внесе законодателни предложения.

„Няма работа, която да оправдае риска от смърт. Всички работещи имат право на гарантирано здраве и безопасност на работното им място. Нашата цел е нула смъртни случаи на работното място."

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес