Ето какви законодателни мерки ни очакват заради извънредното положение

10315
Ето какви законодателни мерки ни очакват заради извънредното положение
Снимка: БГНЕС

Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните. Прекратяват се всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. Това е сред изрично разписаните мерки в закона за извънредното положение, депозирани в парламента.

Извънредното законодателство фиксира всичко, което вече бе обявено като намерение в заповедта на здравния министър и в обявените в неделя мерки по ресори от останалите членове на Министерския съвет. Във вторник парламентът започва разглеждането на закона, пише Монитор.

Караниколов: В момента вземаме от едни, за да дадем на други

В публичното пространство се предлагат популистки мерки, които после ще излязат скъпо и на държавата, и на данъкоплатците. Това предупр...

Припомняме, че от 13 март България е в извънредно положение, след като депутатите в парламента единодушно приеха крайната мярка, като превенция срещу разпространението на коронавируса.

Освен изричната забрана за работа на търговските обекти в моловете с изключение на хранителни магазини, банкови и застрахователни офиси, както и станалото вече факт затваряне на ресторанти, фитнеси, клубове и други, в закона влиза и забраната децата да провеждат занятия както в училище така и във всякакви извънучилищни форми. Също и затварянето на градините и яслите, спирането на плановите операции, свижданията в болниците и тези в местата за лишаване от свобода.

Законът задължава всеки българин да сключва здравна застраховка, ако му се налага да пътува в чужбина. Иначе командировките в страната са спрени, както и обучения, научни форуми, всички културни масови прояви и останали събития - така както вече това е факт през последните дни.

Падат ограниченията пред изплащането на социални помощи, тъй като основната мярка там бе да се спират парите, ако децата не ходят на училище. Само неотложни нотариални заверки от един дежурен в район ще се правят. Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от управляващите органи на европейските програми у нас. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

В тридневен срок от влизането на закона болниците, държавните институции и телекомуникационните оператори ще трябва да направят извънредна проверка за техническото състояние на всичките си енергийни обекти, както и на електрическите уредби, източници на резервно захранване. Те ще трябва да изпратят и протокол до министъра на енергетиката за състоянието им, както и да предприемат незабавни мерки за отстраняване на повреди, ако има такива.

Държавата 3 месеца ще плаща на заплашени от съкращение

Държавата ще поеме за 3 месеца 60% от заплатите във фирми, засегнати от извънредното положение у нас. Българската банка за развитие (ББ...

Пробация от една година или глоба от 300 до 1000 лева пък ще има за медици, които са отказали помощ на болни и родилки по време на епидемията без да имат уважителна причина за това, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които се правят през преходните и и заключителните разпоредби. Друга поправка пък предвижда лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 1000 до 10 000 лв. за всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, както и невярна информация за разпространение на заразителна болест. Ако това деяние обаче има сериозни последици, глобите могат да стигнат 50 хил. лева.

През преходните и заключителните разпоредби се правят промени и в Кодекса на труда, които пък дават възможност на работодателя да възложи на работниците си да вършат работата си от вкъщи или от разстояние без да искат съгласието му за това.

При извънредно положение работодателите пък ще могат да издадат заповед, с която да преустановят работата на предприятието или част от него, както и на отделни работници, но до приключване на извънредната ситуация. Работодателят се задължава да не допуска работниците в предприятието през това време.

За времето, в което служителите не работят, пък ще могат да бъдат пратени в платен отпуск. Това може да стане и без знанието на работника и без той да бъде питан. Същото ще важи и за онези,, които още нямат 8 месеца в предприятието. Ако платената отпуска вече е използвана, работодателят може да ни пусне и в неплатена отпуска без да ни пита. Работодателите пък са длъжни да разрешат използването на отпуск на бременни служители, на такива, които са на лечение ин витро, майки или самотни бащи на деца до 12 години, както и осиновители, или пък на такива, които се грижат за деца с увреждания. Не може да откажат платен отпуск и на хора с 50 % ТЕЛК.

Дава се възможност и за въвеждане на непълно работно време за тези, които работят на 8 часа.

Удължен е срокът за плащане на тока заради извънредното положение (ВИДЕО)

Заради извънредното положение срокът за плащане на сметките за ток се удължава и става 20 дни. Това обяви министърът на енергетиката Те...

Когато работата е прекратена, а служителите не ползват отпуск, то те имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното им трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната. То ще се поема от работодателят за времето, в което предприятието няма да работи.

Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно.

В закона са включени и предложенията на МВР за увеличаване с 6 месеца на валидността на личните карти и шофьорски книжки, които изтичат от периода на извънредното положение до 31 октомври 2020 година. Ако чужденец, чието разрешение за продължително пребиваване изтече по време на извънредното положение, той може да влезе в страната и без виза.

Държавните служители също ще могат да работят от разстояние.

Какво е записано още в законопроекта и какви са мотивите към него, четете тук.

Официално: България е в извънредно положение заради коронавируса

Депутатите приеха предложеното от кабинета извънредно положение, което ще продължи до 13 април. Пълно беше единодушието между народните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com