Ето кои са българските думи на 2023 г.

5684
Ето кои са българските думи на 2023 г.
Снимка: iStock

Изкуствен интелект с 45%, "сглобка" с 37% и "времеубежище" с 35% от гласовете са знаковите думи и изрази за 2023 г. за България. Това е изборът на хората в станалото традиционно проучване "Думи на годината" на платформата за грамотност "Как се пише?".

В проучването отново се включва и класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език с помощта на анализа на системата за глобален медиен мониторинг Sensika. Проверени са 10.6 млн. публикации в 9730 информационни онлайн източника за периода 1 януари – 31 декември 2023 г.

ОЩЕ: Трите най-важни думи на 2023: Сглобка, AI и третата, която забравих

"Словосъчетанието победител „изкуствен интелект“ ни свързва с глобалните тенденции. Употребата му се е повишила почти 5 пъти в сравнение с 2022 г.", отбелязват организаторите на инициативата д-р Павлина Върбанова, създателка на „Как се пише?“, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка.

Сред 20-те най-често споменавани думи са - България, Русия, Украйна, Европа, САЩ, дете, помощ, война, политика, министър и цена. Прави впечатление, че от съществителните нарицателни първата дума е дете и употребата ѝ е нараснала в абсолютна стойност в сравнение с 2022 г., докато стойностите на почти всички останали са намалели.

"Думата "война", която водеше класацията при предходното изследване, сега е на 4-то място, и то с чувствително изоставане от първите три", посочва Доротея Николова. Според нея това е знак, че претръпваме дори към немислимото доскоро, макар че вече се води още една война – в Близкия изток.

Личности

За първи път се представя и класация на най-споменаваните личности в медиите. На челна позиция е Бойко Борисов, следван от Владимир Путин, Румен Радев, Николай Денков, Иван Гешев, Кирил Петков.

Споменаванията на кандидатите за кмет на София през 2023 г. също показват любопитна, но и очаквана динамика. Проследени са представителите на ПП – ДБ – Васил Терзиев, на ГЕРБ – СДС – Антон Хекимян, и на „БСП за България“ – Ваня Григорова.

При сравнение с предходната 2022 г. анализаторите засичат трудно обяснима аномалия при медийните споменавания на кандидата за министър-председател на ГЕРБ Николай Габровски. За кратката си кампания той е успял да се изкачи от 544-то място през 2021 г. до 9-о място, а подобни амплитуди не се наблюдават при останалите кандидати за премиер в периода 2021 – 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com