Трите най-важни думи на 2023: Сглобка, AI и третата, която забравих

5289
Трите най-важни думи на 2023: Сглобка, AI и третата, която забравих
Снимка: iStock

На английски се наричат "buzz words". Това са онези много прилепчиви думи, съществуващи отдавна, но станали свръхпопулярни поради някакъв нов социален контекст. Или пък обратното: прясно измислени, но също толкова дълбоко заседнали в масовото съзнание, току-що създадени неологизми.

Та може да се попитаме, в края на годината: Кои бяха трите думи на 2023-та, които могат да я изразят най-добре? Май има такива. 

Нека си ги представим така, все едно отброяваме с онази добре позната и малко малоумна еуфория в новогодишната нощ. Три, две, едно...и до днес остава загадка кое е нещото, което ни кара да крещим поименно и така обезумяло последните изнизващи се секунди и въобще да смятаме, че с края на годината става нещо кой знае какво, а не това, което става - нищо кой знае какво. Но без повече затормозяващи разсъждения, ето какво 2023-та скандираше най-често: 

1. "Сглобка"

Понеже на две важни според мен особености не се обръща достатъчно внимание, хубаво е да ги припомним. Първото е, че думата "сглобка" не е, в самия си генезис в българската политика, някакво коварство на езика, съчинено от враговете на властта. Това не е зле звучаща гадост, измислена нарочно от критикуващите правителството, за да може да се подчертае, посредством неприятното фонетично значение, съжителството между отколешни врагове. Думата с някак зловонна аура, припомняме, принадлежи на Лена Бориславова: тя е нейният автор. Думата стана публична, след като Борисов я цитира на всеослушание пред медиите, казвайки, че е получил есемес със съобщение "ще развалим сглобката". За какво вече щеше да бъде разваляна сглобката, не помня и не бих си правил труда да проверявам, защото е ясно, че това няма да се случи.  

Втората особеност ли? Тя е още по-забавна. "Сглобка" е русизъм. 

2. AI 

Изкуственият интелект манифестира цялата си мощ през 2023-та. С появата на Chat GPT мнозина усетихме една тайна, която се надявахме никога да не бъде разкрита. И тя е - без да искам да ви разваля настроението точно сега, но пък защо да не го разваля, колко му е - та тайната е, че нашите умения, с които сме се настанили уж трайно на пазара на труда, май не са нищо друго освен автоматични, досадни, невъобразимо повторяеми и елементарни умствени операции. И които, щом могат да бъдат възпроизведени още от най-ранната, първична версия на изкуствения интелект, значи, без въобще да е нужно да се изявяваме в сферата на пророчеството, лесно може да предвидим как би се разгърнала и следващата фаза. С една дума - работете, докато още можете. Малко остава. 

3. Третата, която забравих

Имаше и една трета дума, която забравих. Беше нещо, което започва с "А" и не беше приятна за споменаване. Може да е била амнезия, афазия, алцхаймер. Или съчетанието между трите. Съчетанието между афазията, амнезията и алцхаймера ме водят към мисълта, че съм искал да напиша нещо по повод Делян Пеевски. Работата на журналиста обаче, за съжаление, се влияе твърде много от обществените дела и съответно е много възможно същата амнезия, афазия и алцхаймер, обладала обществените дела спрямо Делян Пеевски, да е сполетяла и пишещият. Той се надява, за разлика от други, да си спомни. И от следващата година да пожелае на всички свои съмишленици малко по-добра памет. 

Колкото и да са сериозни неудобствата, които причинява.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com