Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

661
Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"
Снимка: Рицар на книгата

Журналистът от Actualno.com Евгения Чаушева бе отличена на церемонията "Рицар на книгата" в категорията за журналисти и медии. Церемонията се проведе на 23 април в The Steps в София.

Писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които спечелиха международната награда "Букър" с книгата "Времеубежище" през месец май миналата година, също са сред носителите на наградите "Рицар на книгата" за 2023 г. Отличията се присъждат от асоциация "Българска книга".

"И двамата съжаляват, че не могат да бъдат тук в този момент. Рицарите на книгата не идват с огън и меч, идват с думи. Рицарите на книгата са преди всичко донкихоти. Мисля, че те и двамата точно в този смисъл биха разбрали и приели наградата", каза Биляна Курташева, която прие призовете от името на Господинов и Родел.

Снимка: Асоциация "Българска книга"

Още: Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

Библиотеки, училища и медии

В категорията за библиотека или библиотекар отличена бе Университетската библиотека на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Наградата сред училищата и учителите бе присъдена на Средно училище "Сава Доброплодни" в Шумен. В категорията за медии и журналисти отличени бяха Евгения Чаушева от Actualnoc.com, Димитър Стоянович, Георги Милков, "Книговище" и детската платформа "Вижте". Всички те са получили равен брой гласове от членовете на асоциацията, каза председателят на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева.

Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Още: Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

"В Световния ден на книгата една от най-важните категории за нас е категорията "Журналист/Медия", защото вярваме, че свободното слово е ключово за това книгите да достигат до хората и да променят обществените нагласи, да стимулират хората да четат, да популяризират книгите и четенето и да направят видими книгите, които се издават. Журналистите имат и много по-важна функция - каузата грамотност: да се грижат за образователната и медийната грамотност на своите читатели. Затова и тази неслучайно тази година гласовете бяха по равно разпределени. Имаше четирима наградени журналисти и медии, защото няма само една медия, която да направи така че книгите да бъдат видими. Цели четирима журналисти спечелиха наградата тази година и това за нас не е случайно. Това е изключително положителна тенденция, защото означава, че тези хора всеки в своята медия, в своя ресор е направил много за книгите", коментира за Actualno.com Десислава Алексиева, председател на УС на Асоциация "Българска книга".

🎉🎉 Носители на наградите „Рицар на книгата“ за 2023 г. са: ✅ Категория „Учител/училище“ СУ „Сава Доброплодни“, гр....

Posted by Асоциация „Българска книга“ on Tuesday 23 April 2024

Снимка: Асоциация "Българска книга"

Рицари на книгата - рицари на словото

"Всеки един от нас, който е тук, е рицар на словото. Всеки днес има празник и този празник не е формален", каза Алексиева по повод Международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април. Ние сме тук, защото искрено вярваме, че с книгите можем да променяме света и можем да градим бъдеще, допълни Десислава Алексиева, цитирана от БТА.

"Книгата е тази, която обичаме всички, събрани тук. Книгата е тази, която води нашите деца, нашите ученици, развива тяхната четивна грамотност, създава невероятни умения и ги прави хора. Хора, разбиращи и ценящи доброто, ценящи хубавото, ценящи красивото", каза заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. Тя прие грамота за партньорството на Министерството на образованието и науката в кампанията на АБК "Походът на книгите".

Още: Как да подобрим значително скоростта си на четене: Примери от създателя на "Умотека"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com