X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Филип Морис Интернешънъл ускорява прехода към бъдеще без дим

1178
Филип Морис Интернешънъл ускорява прехода към бъдеще без дим
Снимка: Филип Морис Интернешънъл

Лидерът на трансформацията в тютюневата индустрия - Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), ускорява курса си към бъдеще без дим, за да постави един ден край на тютюнопушенето , става ясно от публикувания в края на м.май годишен интегриран доклад за бизнес резултатите на компанията. Докладът съдържа и подробен преглед на резултатите на компанията в областта на устойчивото инвестиране и управление (ESG) и показва как организационната стратегия, управление и дейност на компанията създават добавена стойност. За да изтъкне въздействието си, компанията отчита напредъка в различни области на устойчивото инвестиране (ESG), включително изпълнението на амбициозната си Пътна карта до 2025 г. – набор от цели за бъдещето.

С бизнес стратегията си и в продължение на усилията си през последните 5 години за изграждане на бъдеще без дим чрез разработката и предлагането на бездимни алтернативи, които да заменят цигарите, компанията предизвика истинска революция в индустрията.  В интегрирания доклад  за 2020 г. световният тютюнев гигант затвърждава намерението си трайно да преорентира производството си към бездимните иновации. ФМИ планира 50% от годишните нетни приходи на компанията до 2025 г. да се генерират от продуктите без дим.

„Нашата цел до 2025 г. е половината от нетните ни приходи да са от продуктите без дим и да генерираме първия милиард долара приходи от продукти, които нямат нищо общо с тютюн и никотин и които не са предназначени за пушачи“, казва новият главен изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак. Амбицията на компанията е до този период над 40 млн. пълнолетни пушачи да преминат към бездимните платформи, става ясно още от доклада. Половината от пазарите, на които се очаква това да се случи, са извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Посоката пред Филип Морис Интернешънъл е ясна – изграждане на бъдеще без дим с все повече инвестиции в иновативните продукти за сметка на конвенционалните цигари. Компанията вярва, че новата категория бездимни продукти, които макар и не без риск, са много по-добър избор за пълнолетните пушачи в сравнение с това да продължат да пушат.

В момента потребителите на най-развитата бездимна платформа на компанията - устройството за нагряване на тютюн на ФМИ, в световен мащаб са близо 18 млн. Над 70% от тях или 12,7 млн. потребители напълно са спрели да пушат и са заменили цигарите с бездимната технология, сочат още данните от доклада за 2020 г.

„Представям този доклад с гордост от това, което постигнахме само за 5 години, а именно че бездимните продукти вече представляват почти една четвърт от общите нетни приходи за 2020 г., стартирайки от 0% през 2015 г. Предстои още много работа, но нашите амбициозни цели са израз на увереността в способността ни да променим из основи компанията в близко бъдеще“, посочи главният изпълнителен директор Олчак при представянето на доклада.

Наред с ускоряване на трансформацията Филип Морис Интеренешънъл си поставя за цел до 2025 г. устройството за нагряване на тютюн на ФМИ да се предлага в 100 държави – с близо 1/3 повече от сегашните 64 пазара. В Интегрирания доклад са представени и конкретни казуси, които дават индикации за въздействието на бездимните продукти на ФМИ на пазарите, където те имат значимо присъствие.

„Решени сме да бъдем агент на промяната и да насърчаваме позитивните ценности. Поставяме си за цел да създадем устойчиво бъдеще, което ще е от полза за нашата компания, за акционерите, потребителите и обществото като цяло. Макар че сме казали, че едната категория - тази на бездимните продукти, ще замести изцяло другата – на конвенционалните, разбираме, че този процес няма да как да се случи веднага и изисква време. Затова, когато започваш трансформация, имаш нужда и двете части на бизнеса да са подсигурени с достатъчно ресурси. Трансформацията за нас има и друг аспект – ние сме публично търгувана компания и акционерите и инвеститорите трябва да разберат и да са убедени, че промяната на посоката на компанията е нещо, което в крайна сметка ще донесе ползи и за тях“, посочва още Олчак.

„Устойчивото развитие е в центъра на трансформацията на ФМИ и то обуславя разработването на силни програми в областта на устойчивите инвестиции, насочени към намаляването на риска, и същевременно стимулиране на иновациите и растежа, за да подсигурим дългосрочния успех“, казва Еманюел Бабо, главен финансов директор. Индикаторите за бизнес трансформация на компанията, представени в интегрирания доклад са  набор от специално формулирани ключови индикатори за  изпълнение (КПИ), въведени през 2016 г. с оглед да се допълнят оповестените данни за устойчиво инвестиране (ESG). Тези показатели дават възможност на акционерите да оценят по прозрачен начин темпа и мащаба на трансформацията на ФМИ.

Компанията отделя специално внимание в доклада си на справянето с кризата COVID-19.

Първото тримесечие на 2021 г. даде добър старт на годината във финансовия аспект на иновациите. „Много сме щастливи от резултатите.  28% от нетните ни приходи вече се генерират от устройството за нагряване на тютюн. Добрите резултати за бездимните алтернативи продължават и виждаме, че те не се влияят от смущенията около COVID-19 така, както конвенционалните продукти“, очертава тенденцията Яцек Олчак.

„Въпреки безпрецедентните трудности, които глобалната пандемия създаде, ние не се отклонихме от усилията си да демонстрираме грижа и да оказваме подкрепа на хората в общността, както и да продължим стремежа си да направим компанията по-устойчива“, – каза и Дженифър Мотълс, главен директор за устойчиво развитие. „Ние продължаваме да се трансформираме и участието на заинтересованите страни  и конструктивният диалог остават от първостепенно значение в това развитие.”

Допълнителна информация:

Интегрираният доклад е изготвен в съответствие с рамката за интегрирано отчитане и при спазване на Световните стандарти за интегрирано отчитане (GRI) (основен набор). Той отговаря на принципите и стандартите на Глобалния договор на ООН (UNGC) и в него е посочен приносът за постигане на Целите за устойчиво развитие на ОНН (SDGs) и съответните целеви стойности.

Пълният интегриран доклад може да бъде свален от PMI.com/sustainability, където е публикувана и информация по 16-те теми на компанията от ниво 2, свързани с устойчивото развитие.

Към 31 декември 2020 г. устройството за нагряване на тютюн на ФМИ се предлага на 64 пазара и по данни на компанията от общо 17.5 милиона потребители на IQOS близо 12.7 милиона пълнолетни пушачи са преминали на устройството и са спрели да пушат.

През 2020 г. ФМИ инвестира 495 млн. долара в научна и развойна дейност, като близо 100 процента от тях са насочени към бездимните продукти.

Нетните приходи от бездимните продукти на ФМИ представляват 23.8 процента от общите нетни приходи за 2020 г. в сравнение с 0.2 процента през 2015 г.

Обемите на доставки на бездимните продукти на ФМИ са над 10 процента от общия обем на доставките през 2020 г. в сравнение с 0.1 процента през 2015 г.

– ФМИ е в процес на изпълнение на  поставените си цели до 2050 г. да постигне нулева нетна въглеродна неутралност на преките си операции и по веригата на дейности, придаващи стойност. През 2020 г. компанията постигна значително абсолютно намаление на емисиите на CO2, включително 26- процентно намаление в преките си операции и 18-процентно намаление по веригата на дейности, придаващи стойност. Това се дължи отчасти на последствията от COVID-19, но е до голяма степен в резултат на ускорените усилия за изпълнение на целите за въглеродна неутралност.

– ФМИ получи оценка от три А от CDP за усилията в борбата с климатичните промени, за опазване на горите и насърчаване на осигуряването на вода, и запазва своето място в списъка с компании, получили оценка A, за седма поредна година.

– ФМИ продължи да разширява своята програма за обратно събиране на бездимни електронни устройства, наречена CIRCLE, и постигна 84 процента рециклиране на върнатите в пунктовете на CIRCLE електронни устройства за нагряване на тютюн (процент от теглото на всяко устройство).

Материалът е изготвен със съдействието на Филип Морис България

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално