Гешев: Опитахме се да излъжем ЕС, а лъжем себе си. Това не е съдебна реформа

2282
Гешев: Опитахме се да излъжем ЕС, а лъжем себе си. Това не е съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

"Мислех да говоря чисто юридически, но промених становището си сутринта. В последно време истината девалвира. И за истина се представят истински лъжи. Темата за така наречената съдебна реформа, за която слушам от 1995 година, откогато работя, защото съм единственият главен прокурор след 89-та, който участва в прокуратурата – освен, че не е съдебна реформа, която не решава проблемите с борбата с престъпността – интересува твърде малък процент от хората".

Това обяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на резултатите от дейността на Прокуратурата на Република България за периода 2019-2021 година, както и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

Йорданова: Няма илюзии, че този състав на ВСС може да отстрани Гешев

Няма илюзии, че този състав на ВСС може да вземе решение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Необходими са 17 гласа,...

Той заяви, че истината има значение в много аспекти - за върховенството на закона, за правовата държава, за правата на човека: "Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с факти. Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията си. Говоря за собствената си сфера на дейност - правовата държава и върховенството на закона".

"Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим", заяви Гешев.

Обвинител номер едно допълни: "Променихме се, в политически аспект, под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезмислихме с вътрешнополитическите си борби. Резултатът от това, че този механизъм не функционира спрямо България, води до това, че сериозните проблеми - като тенденция за правата на човека и върховенството на закона в България имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва единствената преграда пред беззаконието".

Actualno.com припомня, че на 12 април ВСС трябва да гласува предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Защо Гешев трябва да бъде отстранен: това е главното основание

Малцина вярват, че процедурата по отстраняване на Иван Гешев във ВСС, която бе задействана от министърката на правосъдието Надежда Йорд...

Тази сутрин Йорданова заяви в ефира на Нова телевизия, че "няма илюзии, че този състав на ВСС може да вземе решение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев": "Необходими са 17 гласа, а голяма част от членовете на ВСС са лица, които само след няколко месеца се връщат отново в прокуратурата или дължат своята кариера на Гешев. Но на 12 април очаквам от ВСС пълноценен и професионален дебат за това какви стандарти трябва да покрива поведението на главния прокурор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com