Гешев за хакерската атака: Сигурен съм какво ще се окаже накрая

9559
Гешев за хакерската атака: Сигурен съм какво ще се окаже накрая
Снимка: БГНЕС

„Аз работя и нямам време да следя политически събития и не съм в час с политическия дневен ред". Така заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира в Добрич протестите пред Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане да бъде оттеглена кандидатурата му за поста обвинител номер едно, предаде репортер на Actualno.com. По случая пък с разследването около хакерската атака срещу НАП, Гешев подчерта, че е сигурен "какво ще се окаже накрая".

"Единственото, което мога да кажа и съм го казал доста подробно пред обществената телевизия, е: какво ще се случи, защо ще се случи, и то вече се случва. Ние живеем в демократична държава, нормално е всеки да изразява всякакви искания, които смята, че са в негов интерес. А дали този интерес съвпада с интересите на държавата, е втори въпрос“, отбеляза още Гешев по отношение на сутрешните протести от днес (25 юли).

Криминалната обстановка в Добрич

Няма предложение за конкурент на Гешев за поста на главен прокурор

Днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна без да има нова номинация за главен прокурор извън предложението то...

Той беше в Добрич във връзка с разбиването на организирана престъпна група, извършваща данъчни престъпления - избягване на установяването и плащането на ДДС чрез „кухи фирми“. В „Албена“ е задържан ръководителят на групата – Антон Проданов, който е и основният свидетел по делото „Суджукгейт“ срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

Иван Гешев уточни, че данъчните престъпления са с първоначална щета от около 300 000 лв., но очакванията му са сумата да нарасне съществено след изготвяне на експертизата. По думите му Проданов е бил ръководител на престъпната група и вече е бил осъждан за данъчни престъпления. Той е задържан, а останалите трима предстои да бъдат привлечени като обвиняеми. Извършват се обиски на 12 адреса в Добрич, Варна и София. „Проданов има сериозен бизнес и в София, управлява търговски дружества, включително и заведения, парадира с политически връзки“, каза още Иван Гешев.

Той отчете и че „ситуацията в Добрич трябва да се подобри – държавата трябва по-сериозно да застане на мястото си, защото в града се водят някакви противоборства между бизнес и криминални групировки, които се стараят да покажат кой от тях е по-велик, а в някаква степен прокуратурата също носи вина за това, защото държавата и прокуратурата като част от държавата не са достатъчно активни и наблюдават безучастно това, което се случва в града". По думите му решават се междуличностни проблеми и те не са достатъчно разследвани. Това в не малка степен се дължи и на организацията на окръжната прокуратура. Има един куп престъпления на битово ниво, които извършват трите групировки, които функционират в града", счита Гешев.

Скандалът с хакерската атака

Протести "за" и "против" кандидатурата на Иван Гешев пред ВСС (ВИДЕО)

Два протеста се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет. Единият е в подкрепа на номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев ...

Мениджърът на TAD Group от вчера е с обвинение за компютърен тероризъм и Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 5 до 15 години лишаване от свобода, каза още Гешев и уточни, че Кристиян Бойков е призован в понеделник и ще му бъде повдигнато същото обвинение. Търговският директор и собственикът на фирмата са привлечени като подбудители, а Кристиян – като изпълнител. Наложени са им забрани да напускат страната, а може да се стигне да се търси съдействието и на Интерпол.

Гешев каза още, че „всички служители са си подали молба за напускане, но това не решава въпроса с евентуалната наказателна отговорност. Всеки, който е бил служител на тази фирма последните 2 години, независимо на какво ниво, ще бъде разпитван, ще бъдат проверявани компютрите им. Необходимо е технологично време. Сигурен съм какво ще се окаже накрая. Само в рамките на днешния ден в иззетите компютърни носители са установени 500 000 имейл адреса с пароли на една известна българска пощенска платформа, извършвано е търсене, отваряни са пощите на определени хора. За мен е безспорно, че дейността, която осъществява тази фирма, или може би отделни нейни представители, е меко казано, в противоречие със закона, независимо дали става въпрос за търговска дейност, или за незаконна търговска дейност, която е използвана, за да бъде атакувана държавата. Ще се работи с всички служители на фирмата, предстои да бъде доказано каква е основната ѝ дейност и най-вероятно ще се окаже киберрекет", коментира още заместник-обвинител номер едно.

"Вие искате да коментирам подсъдими..."

На въпрос на Actualno.com как ще коментира думите на банкера Цветан Василев в предаването на Люба Кулезич, че е бил „натирен“ в Перник заради отказа му да образува дело срещу Богомил Манчев и случая с консултантските договори за АЕЦ "Белене", Гешев заяви: „Вие искате да коментирам подсъдими, които се крият в чужда държава, защото са обвинени, че са откраднали 3 милиарда в България и още 3, които не са доказани?“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com