Арестуван е директор на TAD Group - фирмата, в която работи обвиненият за хакерската атака срещу НАП

10854
Арестуван е директор на TAD Group - фирмата, в която работи обвиненият за хакерската атака срещу НАП
Снимка: iStock/Guliver

Търговският директор на TAD Group - компанията, където работи обвинения за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, също е бил арестуван, съобщава Нова телевизия. Според в. "24 часа", става въпрос за Георги Янков, който е представител на фирмата, но засега той е отведен единствено на разпит.

По-рано през деня репортер на Actualno.com на два пъти разговаря с г-н Янков - рано сутринта и в ранния следобед, и той твърдеше, че адвокатите на TAD Group изготвят официална позиция във връзка с интервюто на кандидата за главен прокурор Иван Гешев пред БНТ. Такава позиция до този момент не е изпратена.

Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че Кристиян Бойков е единственият извършител на компютърното престъпление, веч...

След сутрешното интервю на зам.-главния прокурор Иван Гешев, ГДБОП влезе отново в офисите на TAD Group. Вече шести час антимафиотите са в офисите на TAD Group, които се намират в комплекса "Есте" - там, където дарено жилище има финансовият министър Владислав Горанов, принципал на НАП. Освен това, неофициално се твърди, че 3 банки и няколко застрахователни дружества са били хакнати и са намерени техни бази данни на служебен компютър на Кристиян Бойков, а въпросните компании не са имали договори с TAD Group.

Антимафиотите извършват претърсвания и описи на документи и компютърна техника, които да бъдат приложени като доказателство към делото за източването на базата данни на НАП. Прокуратурата няма съмнения, че именно Бойков е извършил кибератаката. Бяха разпространи и детайли какво се е съхранявало в един от иззетите му компютри - файл, озаглавен "Търсене Bivol", като Гешев заяви, че са правени търсения в базите на НАП по ЕГН-то на премиера Бойко Борисов, депутата от ДПС Делян Пеевски и настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

"Става въпрос за една грозна манипулация, опит да се хвърли някаква сянка на съмнение върху „Бивол”. Явно това се прави умишлено, граничи с клеветата", казва Асен Йорданов, лице на сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

На мястото пристигна и Любен Казанлиев, адвокатът на Кристиян Бойков, предаде БГНЕС. "Никой не беше предупреден за акцията. Имам пълномощно и представлявам Кристиян и г-н Янков. Никаква смислена информация все още не са ми дали. В момента търся инструменти, с които да мога да им помогна да разглобим някои неща. Аз не съм представител на работодателите, така че няма как да коментирам това, което те ще правят или няма да правят", заяви той.

Ще може ли да съдим НАП за изтичането на личните данни?

"Искам да кажа на гражданите, че те трябва да се обърнат към българския съд, ако са пострадали по някакъв начин от този теч. При нас за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими