ГМО опасност: Няма задължение модифицираните продукти да са обозначени

6904
ГМО опасност: Няма задължение модифицираните продукти да са обозначени
Екологични организации искат въвеждането на информационни етикети

Европейското законодателство не задължава производителите на животински храни да обозначават наличието на ГМО, предаде Тв7.

При покупка на млечни и месни продукти, произвеждани от ферми, които използват фуражи с генетично-модифицирани съставки, потребителите задължително да бъдат информирани за това чрез етикетите.  Инициативата е на българските екологични организации.

Междувременно, Европейската комисия предупреди България, че имаме пропуски в прилагането на еврозаконодателството за генетично модифицираните организми (ГМО) и тяхното култивиране, съхранение, превозване и използване.

"Според европейското законодателство не е задължително за храните от животински произход да се упоменава дали животните са хранени с ГМО фуражи. В някои страни е въведен знак, който каза, че не съдържат ГМО", коментира Светла Николова от Сдружението за подпомагане на екологичното и биологично земеделие.

Тя е категорична, че вредите от ГМО върху здравето са доказани.

"Използването на ГМО е лоби на няколко големи мултинационални корпорации, които искат да държат цялата верига на храненето по света. Тяхната цел е печалба. По този начин те съсипват малки земеделски производители и застрашават здравето на хората", твърди Николова.

Искаме и у нас да се въведе знак "Този продукт не съдържа ГМО". Искаме да поощрим фирмите, които търсят източника на суровината, обясни Николова.


"Царевица, соя, памук и рапица са основните култури, които са генно-модифицирани. По отношение на плодовете и зеленчуците няма риск. Соята обаче се включва в много продукти – сладкарски, колбаси и безброй други продукти", разясни Светла Николова.


Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com