Годишен анализ на отдел „Закрила на детето“ във Варна

20656
Годишен анализ на отдел „Закрила на детето“ във Варна
Снимка: БГНЕС

200 майки от Варна поискаха да изоставят децата си през 2013, а 75 малчугани бяха малтретирани, съобщи Петел.

199 новородени са били на косъм майките им да ги изоставят през цялата 2013 г. Толкова са сигналите, получени от родилните отделения в АГ болница и МБАЛ „Св. Анна“. Това сочи годишният анализ на отдел „Закрила на детето“ във Варна. След проведена работа по превенция на изоставянето са предприети само спрямо 31 деца мярка за закрила, свързана с настаняване в специализирана институция, и още 11 са настанени в приемни семейства, от които половината извън града.

Двама пострадаха след сблъсък на Крайезерния път

Двама пострадаха във верижната катастрофа на Крайезерния път, съобщи Петел. Двамата водачи са пострадали и в момента са в болница за у...

С това обаче не се изчерпва броят на децата, които все пак са попаднали в държавна институция. Сметка на социалните работници сочи, че ежемесечно в отдела се работи по около 200 нови и стари случая на превенция на изоставянето, въпреки тежката демографска криза, на която сме свидетели през последните години.

Не по-добра е ситуацията и около децата, които понасят насилие. Те са 75 за годината, което е едва с четири случая по-малко спрямо 2012 г. „Насилието се наблюдава предимно в семейството – при 77% от случите“, е записано в годишния анализ на отдел „Закрила на детето“.

В някои случаи децата, макар и потърпевши, трябва да бъдат настанени в институции. Това се е случило с общо 20 деца. Единайсет от тях временно са живели в кризисен център, а пет в дом „Гаврош“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com