Гърция още не приема мините от "Миджур", можело да има санкции за България

803
Гърция още не приема мините от "Миджур", можело да има санкции за България
Снимка: БГНЕС

Към момента България не успява да убеди Гърция да си вземе обратно 195 000 неутилизирани мини от взривения преди две години завод "Миджур" край Горни Лом, твърди в. "Сега". Оттогава боеприпасите се охраняват от жандармерията.

Мините са от Втората световна война и са ползвани по границите на Гърция с България, Албания и Югославия. До март 2008 година Гърция е имала ангажимент да унищожи 1 566 532 мини. Затова през юни 2007 година е бил организиран търг, който е бил спечелен от собственика на "Миджур" - проф. Валери Митков.

По-строги наказания за престъпленията с касетъчни боеприпаси и мини

Престъпленията с касетъчни боеприпаси и мини вече ще се наказват по-строго. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), внесени...

Разговорите за връщане на мините са водени между нашето и гръцкото външно министерство. Те са започнали още през юли миналата година, когато гръцка експертна делегация е посетила страната ни. Посетен е бил и заводът "Миджур" и са инспектирани складовете, в които се съхраняват незасегнатите противопехотни мини. Обсъдени са възможностите за връщането им обратно в Гърция, техническите аспекти на процеса, състоянието на боеприпасите и техните остатъчни количества. Въпреки това до този момент няма развитие по случая.

Мините трябва да бъдат върнати обратно, тъй като Гърция все още е техен собственик, независимо от подписания договор за утилизация с "Видекс" АД, заявиха тогава от МВнР. Задължение на страните по Отавската конвенция за противопехотните мини е да осигурят нейното спазване на териториите под тяхна юрисдикция, независимо дали унищожаването се договаря между частни юридически лица, поясниха от ведомството на министър Даниел Митов. Притесненията на българските експерти са, че страната ни може да понесе санкции заради на чл. 1 на Отавската конвенция. Според него "всяка държава се задължава при никакви обстоятелства да не складира противопехотни мини и да не ги задържа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com