Харизанов: Партиите още спят вълшебен сън, а политиците не станаха разумни

2212
Харизанов: Партиите още спят вълшебен сън, а политиците не станаха разумни
Снимка: БГНЕС

Свидетели сме на една изнервена кампания с много неясноти. Политиците са виновни за озлобяването и радикализирането на гражданите. На 15 ноември ще се събудим с усещането, че няма никаква промяна в сравнение с предишните избори.

Това заяви в интервю за БГНЕС Георги Харизанов, главен изпълнителен директор на телевизия „Европа“ и политически анализатор.

„Началото на предизборната кампания „2 в 1“ изглежда изнервено и с много неизвестни, с известна неяснота – вие харесвате дадена партия, гласувате за нея, но тя като влезе в Народното събрание, започва да се кара с всички останали. Ако няма скоро коренна промяна, а такава няма да има, това ще доведе до продължаващо дезинтересиране на хората от политиката“, каза Харизанов.

Според него това ще даде възможност на все по-странни политически явления да намират представителство само заради своята новост, екзотичност и интересност.

„Политиката започна да става крайно безинтересна. Ще гласуваме за някакви партии и какво от това, те се карат и плюят по цял ден. При това става дума за именно тези партии, от които се очаква най-много – да направят обединение на промяната, протеста“, каза той.

По отношение на ГЕРБ, която според социологическите проучвания излиза начело в предпочитанията на избирателите, Харизанов заяви, че срещу нея все още има силни обществени настроения.

„Пропагандата от последната година, компроматите, многото надъхване и насъскване продължават да дават резултат. Ще трябва да мине още време, за да стане ГЕРБ приемлива за голяма част от българското общество. Или ще трябва да претърпи коренна промяна“, каза той.

Според него ГЕРБ не е партия, която ще предприеме резки промени.

Георги Харизанов пожела бързо психическо оздравяване на певицата Мариана Попова - заради КОВИД

Политическият анализатор Георги Харизанов написа коментар в социалните мрежи по адсрес на певицата Мариана Попова. Преди ден във &bdquo...

„Това е силно лидерски проект. Не очаквам изненади от тях. Те ще продължат да бъдат в ситуация, в която ще трябва да мине още време – много или малко – за да станат приемлива управляваща политическа сила за по-голямата част от българското общество, а не само за своите привърженици, които са около една четвърт от имащите право на глас“, заяви политическият анализатор.

Коментирайки разделителните линии между основните кандидати за поста държавен глава, Харизанов отбеляза, че „ако питате г-н Радев, това е корупцията и отношението към мафията, което клише започва все повече да бъде изпразнено от смисъл“.

„Шести месец слушаме за корупцията и нищо от фактологията не я потвърждава. Най-големият опит за скандал с т.нар. инхаус две поредни проверки на Сметната палата потвърдиха, че няма никакви нарушения в Автомагистрали. Другият голям опит за скандал е ББР. Прословутият скандал с кредитите, които уж трябваше да бъдат проблемни, те са с гратисен период, по тях се плащат само лихвите и се обслужват в срок. В този смисъл за мен остава неясно къде е корупцията. Г-н Минеков говореше колко много се е крало в неговото министерство, нула факти в подкрепа на тази негова теза“, каза той.

Ако се пита г-н Лозан Панов, разделителната линия е отношението към съдебната система.

„Той много старателно заобикаля въпросите, свързани с неговото избиране. Доказателствата подкрепят, че той е бил част от това статукво и система, срещу която сега ще се бори. 99,9% от правосъдната реформа на Христо Иванов беше приета. Единственото, което не беше прието, беше разпределението на квотите в прокурорската колегия. Продължавам да не разбирам за каква грандиозна реформа тепърва продължават да говорят тези хора. Личните фиксации на Лозан Панов не могат да бъдат тема на цялото общество. Резултатите от изборите ще го покажат“, категоричен е Харизанов.

Георги Харизанов: Това, което прави Слави Трифонов, прилича на "тролене" на политическата система

Във високомерието на Слави Трифонов има политически сексапил, но не съм сигурен в дългосрочен план дали води до успех. Изобщо не съм си...

Ако питате г-н Анастас Герджиков, разделителната линия е тази на юмруците, и тази на обединението в името на по-важни приоритети.

„Това е приемлива теза за голяма част от хората. Те видяха, че юмруците стоят добре на площада, но не могат да вършат работа в кабинетите. Видяха, че има хора, които са много добри в спирането, свалянето, блокирането и т.н., но са безкрайно некадърни в свършването на някаква работа. Тук искам да вметна, че г-н Кирил Петков говори как на всяка година сме могли да строим по една магистрала „Хемус“. Минаха 6 месеца от служебното правителство, къде е половин магистрала „Хемус“? Те не са построили и един метър, те я блокираха и спряха. Разминаването между приказки и действия прави все по-голямо впечатление. В следващия месец ситуацията още ще се усложни и може би тезата на проф. Герджиков, с която той влезе в кампанията, че юмруците не работят и трябва да има обединение в името на приоритети ще стане все по-чуваема и все по-важна“, заяви Харизанов.

Според него на 15 ноември ще се събудим с чувството, че нищо не се е променило в сравнение с първите или вторите избори.

„Партиите не са се събудили от вълшебен сън и политиците не са станали едни мъдри и разумни хора, които могат да седнат, да загърбят миналото и комплексите и да видят кои са важните неща за вършене. Това на 15 ноември ще го разберем за пореден път“, каза той.

Харизанов посочи, че виновници за това са всички, които насаждаха омраза през последната година и половина и хората започнаха да не се понасят. „Това се пренесе и върху политиците. Никой от тях няма да седне да преговаря с друг, бидейки наясно, че неговият електорат не може да понася електората на другата партия. Това ограничава и самите политици. Те са с вързани ръце, заложници на електоратите си. А именно те направиха електоратите така озлобени и радикализирани. Всички ние ще сърбаме тази попара“, обобщи Георги Харизанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com