Хашимото е болест на стила на живот (ВИДЕО)

6015
Хашимото е болест на стила на живот (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева ни запознава с болестта на Хашимото и как тя е свързана с начина на хранене.

Росица Коцева споделя, че преди време, когато самата тя е страдала от болестта на Хашимото, е обвинявала болестта за наднорменото си тегло. Оказало се е, че всъщност килограмите са виновни за Хашимото.

Болестта на Хашимото е заболяване на щитовидната жлеза. То е определение за бавно работеща щитовидна жлеза. Според Американския Национален Институт за диабет и бъбречни заболявания: „Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, което може да предизвика недостатъчна функция на щитовидната жлеза. Рядко болестта може да предизвика прекомерна активност на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е малка, жлеза в предната част на врата, там където гълтаме. При хората с болест на Хашимото имунната система произвежда антитела, които нападат щитовидната жлеза и големи количества бели кръвни клетки, които са част от имунната система, се натрупват в щитовидната жлеза. Жлезата става повредена и не може да произвежда достатъчно щитовидни хормони. Щитовидните хормони контролират каква енергия използва тялото ви, така че те влияят почти на всеки орган в тялото ви - дори начина, по който бие сърцето ви.” Интересен факт е, че заболяването се среща от 4 до 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Още: Как с храна да си набавим необходимите витамини (ВИДЕО)

Болестта може да се провокира от високи нива на йод. Дневно са ни необходими средно 150 мкг. (микрограма – бел. р.) от този микроелемент. В 1 г. йодирана сол има между 40-70 мкг. йод. Ако приемем, че е средно 55 мкг., то максималното количество сол за деня е 3 г. Но йод има и в млечните продукти – 15 мкг. в 100 г. млечен продукт, а също и в яйцата и в някои от плодовете.

„Има много книги изписани по Хашимото протокола, т.е. път на хранене, който да ви излекува, но за голямо съжаление не работи за всеки еднакво. Знаете ли кое е различното между хората, които имат едни и същи органи, а това сме повечето хора? Всички имаме сърце, бъбрек, поне един, черен дроб, дори и малко омазнен, или много. Какво нямаме еднакво въпреки, че имаме еднакви органи? Генетично не произвеждаме същите ензими в същото количество. Как се отразява това с ензимите върху храната, която ядем? Отразява се така, че ако нямаме достатъчно ензими почваме да се подуваме, да имаме запек, газове, болки, диария и т.н. Знаете ли какво друго афектират тези ензими? Хранителните непоносимости.“, споделя Росица Коцева.

Хора с алергия към глутен и диабет тип 1 са още по-предразположени да развият болестта на Хашимото. Още: Мария Митева от "Делишу": Хората знаят, че това което предлагаме, го правим със сърце и душа (ВИДЕО)

За да научите повече за болестта на Хашимото, как храната контролира работата на щитовидната жлеза, как ниските нива на витамин D, витамините В1 и В12 могат да допринесат за проблема гледайте видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БАН: 40% от България е “демографска пустиня“

#ПромениКартинката обединява изкуството и културата за устойчива промяна към по-добро бъдеще

Издирват 7-годишно дете с аутизъм в Банкя (СНИМКИ)

Руската църква "санкционира" кандидат за български патриарх заради Украйна

Kaufland подарява свежи ябълки на децата по случай Деня на детето

Колко ще струва порция цаца по морето това лято?

Сирени и две минути мълчание в памет на Ботев

Вандали надраскаха НДК, започва 24-часово обхождане на сградата

По-големи от парите: Турхут, който може да ходи в небето, но реставрира вярата на земята (ВИДЕО)

Експерт съветва да не ни се изправя косата при турбуленция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com