Христо Иванов: Димитър Узунов прати SMS-а от ВСС

7079
Христо Иванов: Димитър Узунов прати SMS-а от ВСС
Снимка: БГНЕС

Според бившия правосъден министър Христо Иванов Димитър Узунов е изпратил SMS-а на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Това каза Иванов във връзка с прекъсването на заседанието на Висшия съдебен съвет по време на обсъждането на казуса "Яневагейт“ заради SMS до председателя на ВКС Лозан Панов, изпратен от премиера Бойко Борисов. Текстът на съобщението беше следният: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме".

Ясно е - само половината от ВСС били готови да си покажат телефоните

Случаят със SMS-а до премиера е поредният казус, който илюстрира заплахата за съдебната власт. Безспорната част в случая е, че Бойко Бо...

Самият Узунов вече отрече да е пращал скандалния SMS.

"SMS-ът, без никакво съмнение за мен, е изпратен от Димитър Узунов. По-големият проблем е, че ние имаме един оголен акт, в който премиерът препраща този  на председателя на ВКС в контекста на обсъждане с огромно политическо значение, включително за самия премиер, и му оказва натиск. Това е пример за една банална ситуация, в която разделението на властите не струва пукната пара в България. Този член на ВСС, който, както и да се казва, е изпратил този SMS, трябва да се отстрани оттам", категоричен беше Иванов, предаде БНР.

"Фокусът се измества от това, че имаме абсолютно оголен пример как изпълнителната власт си позволява по такъв битов начин да оказва натиск върху председателя на ВКС. Имаме обаче един председател на ВКС, който направи нещо, което присъства във всяко едно обучение по етика и професионално поведение и трябва ясно да се подчертае. Това е, когато си обект на натиск, най-доброто нещо, което можеш да направиш - е този натиск да стане публичен", коментира бившият правосъден министър.

Той опроверга твърдението на Яне Янев, че е посъветвал Лозан Панов да покаже SMS-а, изпратен от премиера Бойко Борисов, по време на заседанието на ВСС. Според него с това се цели объркване на обществото: "Очевидно е, че г-н Янев е в обичайната си рокля да “хвърля димки“ в общественото пространство".

Яне Янев: Лозан Панов прикрива какво се случва, за да може да се узурпират ключови съдилища

Лозан Панов в момента говори много остро и много политически, за да може да прикрие какво се случва в някои съдилища. Целта е определен...

"В този ВСС има хората с SMS-ите, но има и други хора, които показаха огромно достойнство и качества в една абсолютно неравна битка. Аз не мисля, че тези хора трябва да подават оставки." Така коментира Иванов идеята настоящият ВСС да бъде освободен.

"Предложението на АБВ за промени в Конституцията, свързани с президентската институция, имат за цел да се позволи след прекъсване едно и също лице, което вече е изкарало два мандата, да може пак да се кандидатира", предположи бившият министър на правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com