Член на ВСС и съветник на премиера излязоха с подобни тези за "кръгове", целящи съдебната система

3580
Член на ВСС и съветник на премиера излязоха с подобни тези за "кръгове", целящи съдебната система
Снимка: БГНЕС

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров и съветникът на премиера Яне Янев представиха еднопосочни тези за овладяването на съдебната система от определени "кръгове".

След днешното извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради обстоятелствата около изпратения SMS на и препратен от премиера Бойко Борисов миналия четвъртък Ясен Тодоров заяви: "За мене истината е, че работите са много по-дълбоки и целта е съвсем различна".

Речта на Панов имаше политически привкус, заяви Ясен Тодоров

Прогнозирах, че такива записи (по аферата „Яневагейт” - бел.ред.) ще излязат около определени събития. Това обяви Ясен Тодо...

"Има определени кръгове, които имат интерес. Тази календарна година ще стане ясно", каза Тодоров, цитиран от БНР.

"Аз съм гражданин и аз си правя своите изводи от действията на определени лица, политически фигури и магистрати. В един момент ще видите, че се случват интересни неща", каза Ясен Тодоров.

"Лозан Панов в момента говори много остро и много политически, за да може да прикрие какво се случва в някои съдилища. Целта е определен кръг хора да узурпират ключови съдилища", каза пък тази сутрин в ефира на Нова телевизия Яне Янев.

Той говори за ключови съдилища в столицата, като заяви, че само Софийският апелативен съд не е узурпиран от този кръг, прикриван, по думите му, от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Целта, според Янев, била Владимир Йорданов да оглави Апелативния съд. Той е бил шеф на Софийския градски съд (СГС), обясни съветникът на премиера.

Припомняме, че председателят на Върховния касационен съд  Лозан Панов показа миналата седмица пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki.) Ne go priehme.” SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Кристиан Таков: Господин Борисов, извинете се, всеки греши

Това е трагедия. Така преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Кристиан Таков коментира в ефира на Нова телевизия скандала, койт...

Министър-председателят отиде след това непоканен на заседанието на ВСС. Той обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и посочи, че е препратил съобщението.

След това Борисов каза, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник. По-късно съветникът му Яне Янев заяви, че това бил той. Янев каза още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията, но отказа да го назове. 

Днес без конкретно решение завърши работното съвещание на Висшия съдебен съвет, а членовете му са се разделили по въпроса, трябва ли да се извадят разпечатки на разговорите от мобилните им телефони, за да се види кой си общува с министър-председателя. 

На проведеното днес работно заседание на Висшия съдебен съвет, девет от присъстващите 18 членове на Съвета дадоха съгласие да бъде предоставена разпечатка за изходящите SMS-и от ползваните от тях мобилни апарати във времевия интервал 9,30 – 12,30 ч. на 14.01.2016 г., съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров заяви след събранието, че 20-ината членове на ВСС (от 25), които са дошли на работното съвещание по повод скандала са декларирали устно, че не са пращали съобщения на министър-председателя, но само десетима са декларирали, че ще дадат разпечатки.

Преди заседанието Калин Калпакчиев, член на ВСС от квотата на съдиите, заяви, цитиран от Клуб Z: "Надявам се, че ще дойдат всички. И отсъствието също ще е показателно".

Съдия от Етичната комисия към ВСС: Възхищавам се на това, което Лозан Панов направи

След SMS комуникацията, която беше осветлена от председателя на ВКС Лозан Панов по време на заседанието на Висшия съдебен съвет вчера, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com