Художествен съвет ще премахва паметници в София

11713
Художествен съвет ще премахва паметници в София
Снимка: БГНЕС

Експертно-художествен съвет ще одобрява поставянето на паметници и възпоменателни знаци в София, освен това той ще може и да ги премахва. Това са част от промените в наредбата за паметниците, която гласува Столичният общински съвет. Той ще се назначава по заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за срок от две години и в него ще могат да се предлагат членове на творчески организации и специалисти от различни области.

Целта на измененията е да се създаде ред при поставянето на паметници, да се осъществява публичен контрол върху тях и да се актуализират наказанията за посегателства, обясни шефката на комисията по култура Малина Едрева.

Глобяват 15 лева за изплюта дъвка на улицата в София

Между 10 и 15 лв. ще трябва да заплати гражданин, изплюл дъвката си на улицата в София. Тази глоба предвижда новата Наредба за отпадъци...

Друга промяна е и създаването на публичен регистър на паметниците в София. Те ще бъдат подробно описани, със снимки и кратка информация. Те ще бъдат качени онлайн на сайта на общината.

Междувременно вчера беше подписан и меморандум за сътрудничество с кмета на парижкия район „Маре” Пиер Еденбом. Основната цел на сътрудничеството с един от най-красивите централни райони на Париж, е по линия на създаването на модел и проект за възстановяване духа района около Женския пазар”, каза Фандъкова. Тя отчете, че в район „Възраждане” са възстановени 44 стари сгради, като 27 от тях са паметници на културата. „Задача на общината е да подпомага собствениците на стари сгради чрез създаването на конкретен план”, каза още Фандъкова.

За тази цел наесен ще дойдат експерти от Париж, които да ни помогнат да върнем стария дух на район „Възраждане”. Кметицата каза, че се обмисля по новата ОП „Региони в растеж” да се отдели специална мярка за безвъзмездно, частично или цялостно финансиране на енергийно обновяване и възстановяване на стари сгради. „В това отношение район „Маре”, известен със сградите си от от XVI и XVII век, има много добър опит”, посочи Пиер Еденбом, кмет на района от 40 години. Той каза, че още през 1962 г. е създаден специален закон, който чрез данъчни облекчения за собствениците подпомага съвместната работа на държава и община за реновирането на старите сгради, като например Музея на Пикасо. При посещението си на Женския пазар видях „Маре” преди 40 години, каза Еденбом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com