И "добри" и "лоши" съдии: Декларацията на ГЕРБ и РБ е намеса в съдебната власт

3142
И "добри" и "лоши" съдии: Декларацията на ГЕРБ и РБ е намеса в съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Декларацията на управляващото мнозинство от страна на ГЕРБ и РБ, в която те искат разпускане на Висшия съдебен съвет (ВСС), е намеса в съдебната система и е противоконституционна. Около това се обединиха както съдия Нели Куцкова, която не веднъж е критикувала работата на Съвета, така и членът на ВСС и председател на Етичната комисията към ВСС Ясен Тодоров и председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов.

Аз съм съдействал с всичко, за да бъде разкрита истината докрай по този случай, каза Ясен Тодоров в ефира на Нова телевизия във връзка с проверката на Етичната комисия към ВСС по случая с изтеклите записи на разговори между бившия председател на СГС Владимира Янева и съдията от същия съд Румяна Чаналова. Те станаха известни като "Яневагейт", а в тях става дума за търговия с влияние и зависимости между изпълнителната и съдебната власт.

Иванов: Управляващите искат да спасят Цацаров

В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят Цацаров. По този начин бившият пр...

Тодоров обясни, че е чел черновата на доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, в който се критикува работата на ВСС във връзка с проверката на случая със записите.

"Изключително е учудващо е включването на този случай в доклада на Европейската комисия", каза Ясен Тодоров, визирайки "Яневагейт". Членът на ВСС заяви, че при срещи с експертите от Комисията те не са попитали за проверката на записите. Европейските експерти нямат информация от официалните институции за "Яневагейт", каза още Тодоров, който попита тогава "кой им подаде тази информация".

Мислите, че народните представители трябва да сменят членовете на Висшия съдебен съвет когато не са им удобни. Това е намеса в независимостта на съдебната власт, констатира Ясен Тодоров. 

Призивът за оставка на целия Висш съдебен съвет е противоконституционен, каза и съдия Нели Куцкова. Тя заяви, че това е намеса в работата на съдебната власт. Съдията припомни, че в последните промени в Конституцията, приети от парламента миналата година, е записано, че настоящият ВСС трябва да изкара пълния си мандат, за който е назначен.

Според нея декларацията на управляващата коалиция е противоконституционна и е опит да се отклони вниманието само към Висшия съдебен съвет. По думите на Куцкова има малцинство във Висшия съдебен съвет, които са честни и почтени и "стискат зъби", защото без тях би било още по-лошо положението в Съвета.

ЕК: Корупцията в България е необуздана

Управляващите не искат или не могат да разследват корупцията и търговията с влияние по високите етажи. Редките изключения, в които това...

Аз се учудвам от конспиративния подход на господин Тодоров, каза Куцкова във връзка с изказването на члена на ВСС„ че официалните институции не са изпращали данни на ЕК за изтеклите записи. Колко пъти Съюза на съдиите се обърна към ВСС с искането "Моля ви разследвайте истината", припомни Куцкова. Жалко е, че трябва да се позоваваме на европейския доклад, а на на гласове от България, каза още тя. По думите й изказването на Ясен Тодоров означават безкритично отношение от страна на член на ВСС и председател на Етичната комисия. 

Във връзка с декларацията на ГЕРБ срещу ВСС, подкрепена и всъщност анонсирана от вицепремиера Меглена Кунева, председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов напомни, че при гласуване промените в Конституцията депутатите сами се разбраха този ВСС да си изкара мандата. Сега пък се оказа, че този ВСС е виновен за всичко, добави той.

Отговорът защо се направи това е ясен – черновата на доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. А защо чакаме някой отвън да ни каже, че не правим нищо, попита жлъчно Топалов пред bTV, според когото парламентаристите действат не по законов път.

Ще защитя колегите от ВСС, защото това е грубо вмешателство в самоуправляващата се съдебна власт. Законодателите имаха възможност по законов път да решат този въпрос, не да чакат доклада на ЕК. Несериозно е само преди месец-два да имаш възможност да промениш с ВСС и чак сега да искаш промяна. Все едно ВСС да поиска оставката на правителството, защото не се е справило в определени политики, каза председателят на ВСС.

Да, ВСС е изчерпан, не отрече Топалов, но поясни, че не е необходимо ЕК да го казва. Ако сега сме разбрали тези промени, това е несериозно, каза още веднъж той. Не чакам доклади, за да мога да предприема съответните необходими действия, заяви председателят на СГС.

Кунева: Искането за оставка на ВСС е призив към морален акт

Искането за оставката на ВСС е призив към морален акт. Съветът прави политика, не просто правораздава. Това заяви вицепремиерът Меглена...

Калоян Топалов обясни, че е заварил една „нелека ситуация” в СГС, когато е станал председател на съда преди половин година. Трябваше да се справим с течовете на информация от информационната система на СГС – да не могат трети, външни лица в системата. За една година СГС се е разделил с 57 души, но основата част са пенсионирани, поясни Топалов.

Топалов определи записите по "Яневагейт" за истински, защото това са гласовете на Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Припомнме, че Висшият съдебен съвет прекрати проверката по случая „Яневагейт“, като се позова на експертиза възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза е, че записите са манипулирани. Членовете на Етичната комисия към ВСС решиха, че както Владимира Янева и Румяна Ченалова, така и всички споменати членове на съвета Ясен Тодоров и Димитър Узунов, както и Милка Итова, не са извършили нарушения. Същевременно независима експертиза, поръчана от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", показва, че записите от разговорите на бившите съдии не са били манипулирани.

Скандали

През последните две седмици членовете на ВСС бяха във фокуса и на скандал със SMS, изпратен до премиера Бойко Борисов, който той впоследствие препрати до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на заседание на Съвета по случая "Яневагейт". Тогава Панов обяви, че е получил съобщение с текст: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме". SMS-ът към Панов беше във връзка с дебатите във ВСС по проверката срещу Владимира Янева относно изтеклите записи и заключенията на Етичната комисия.

Кунева: Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат оставката

Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се ...

Малко по-късно представляващият ВСС беше сменен, като на мястото на Соня Найденова дойде Димитър Узунов. Предложението дойде с извънредна точка на заседание на Съвета, а за него не знаеха половината от членовете му. Според бившия правосъден министър Христо Иванов изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС и именно той да понесе отговорността за очаквания негативен доклад от ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор, смята Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com