И музикантите срещу "безпринципните назначения в културата"

12184
И музикантите срещу "безпринципните назначения в културата"
Снимка: БГНЕС

Българската музикална асоциация /БМА/ изказва своята тревога относно липсата на ясни правила при номинирането, избора и назначаването на принципалите на най-важните културни държавни институции, се казва в писмо до медиите.

Слави Бинев от Патриотичния фронт беше избран за председател на парламентарната комисия по култура. Неговото назначение предизвика брожение сред дейците на културата. В сряда в столицата имаше голям митинг, а в петък трупата на Народния театър заплаши с оставка.

"За пореден път в България на ключови за съществуването и развитието на културата ни позиции ултимативно се назначават хора без предварителен дебат, без консултации с артистичните гилдии и без търсенето на какъвто и да е консенсус. За съжаление казусът съвсем не е изключение, а по-скоро потвърждение на тази тъжна традиция на българския преход", заявява от асоциацията.

Те подчертават, че последните месеци са показали липсата на диалог с гилдиите от страна на законотворците и бяха олицетворение на незачитането от страна на политиците на постиженията и ролята на българската култура във всички изкуства и жанрове, на творците, които не искат да напуснат България въпреки тежките условия и продължават да създават културен продукт на признато в целия свят високо ниво.

"Ние, Българската музикална асоциация, представляваща музиканти и културни институти от цяла България от всички жанрове - не можем да приемем да продължава назначаването с неясни мотиви на спорни фигури на ключови постове, без обсъждане с творческите гилдии и търсене на консенсус", се казва в писмото.

Творците апелират за провеждането на широк дебат с участието на всички творчески гилдии и организации при обсъждане кандидатурите за ключови постове в държавните структури касаещи опазването и развитието на българската култура. Писмото е подписано от членовете на УС на асоциацията: Антони Дончев – председател; Красимир Куртев; Калин Вельов; Васил Гюров; Димитър Кърнев; Ясен Козев; Емил Димитров – син; Пейо Пеев и Слав Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com