И Захариева видя позитивизъм в доклада, но призна, че имало критики

2135
И Захариева видя позитивизъм в доклада, но призна, че имало критики
Снимка: БГНЕС

Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на ЕК като документ, с който някой размахва пръст на България. Това е механизъм за партньорство. Това заяви на брифинг министърът на правосъдието Екатерина Захариева във връзка с излезлия днес на Европейската комисия (ЕК), който разглежда борбата на България с корупцията и реформите в съдебната система.

Има план за действие, ясно разписани срокове, разделени констатации, подчерта Захариева, цитирана от БГНЕС. Тя заяви, че не само, че има надежда, има желание, но и план за действие. Планът за действие ще бъде представен в петък по време на Съвета за съдебна реформа, обясни тя.

Екатерина Захариева: От скандали не можем да се фокусираме върху реформите

Мисля, че някой не иска да се занимаваме със същината на съдебната реформа. Ние от скандали не можем да се занимаваме с тях. Това заяви...

Проблемите на съдебната власт в България остават, нивото на корупция е високо, институциите са неспособни да се справят с предизвикателствата, се казва в мониторинговия доклад. Двете национални стратегии за съдебната реформа и за борбата с корупцията представляват подробен план за действие. Ясно е обаче, че превръщането на тези стратегии в конкретен и осезаем напредък ще бъде основно предизвикателство през 2016 г., пишат от Европейската комисия.

"Със сигурност има позитивни неща, които са отчетени в доклада, но това, което се чете от него е - нека тези стратегии не остават само на хартия. Точно заради това работата ни е максимално бързо да приемем законодателството", каза тя. "Топ приоритет на Министерство на правосъдието са измененията на Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат внесени до 10 март в Министерски съвет. Със сигурност имаше много работа за вършене по него, през този един месец сме работили по него. Най-важното изменение, което се очаква в него е свързано с измененията на Конституцията, разделянето на ВСС на две, явното гласуване във ВСС, прекият избор на членовете на ВСС от магистратите и засилената роля на инспектората за оценки на проверките за почтеност и имущество на магистратите”, каза Захариева.

Тя коментира, че в доклада, освен позитивните неща, има и много критики. Не искам да влизам в разговор с това, кой е виновен и кой не, но със сигурност политическата воля на правителството да върви към реформи, е отчетено в доклада, смята правосъдният министър.

Захариева отчете, че има и доста критики по отношение на някои от институциите, които са отговорни за мерките в стратегията, свързани с дисциплинарните производства във Висшия съдебен съвет (ВСС), атестирането на магистратите, кариерното израстване, усещането, че част от решенията се взимат непрозрачно. Това, което зависи от правителството е да внесе по-ясни процедури в посока за Закона за съдебната власт, каза Захариева и добави, че ЕК подчертава и очакването за план за въвеждане на електронното правосъдие.

Екатерина Захариева: Смяната във ВСС е провокация

Внезапната смяна във ВСС е провокация. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на заседанието на ВСС. Тя доп...

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев пък препоръча на всички коментатори преди да коментират доклада на ЕК, да го прочетат. "Докладът на ЕК, освен обективен, не ни казва нито едно нещо, което да не знаем. Има ясни констатации, насърчавания и препоръки по отношение на всяка от властите и да утрои усилията си. Много ми се иска ЕК да е ключовият съюзник на правителството в усилията му да доведе до край съдебната реформа”, надява се Дончев.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова също се съгласи, че общата оценка на правителството за доклада на ЕК е, че е обективен.

По думите на вицепремиера Меглена Кунева сигналът от доклада е "мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия".

Да се създадат условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в Софийски градски съд (СГС) в частност, и в други съдилища, да се инициира независим преглед на прокуратурата и да се позволи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да работи ефективно са само част от препоръките на Европейската комисия в доклада й. Общественото доверие в съдебната власт остава ниско, пише още там, като за качеството и ефективността на съдебната власт у нас се отбелязва, че проблемите в прокуратурата и съдебната власт остават.

Борисов с предупреждение: Мафията има интерес да няма правителство

Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще прод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com