Има ли право медия да разпространява лични данни на депутати и каква отговорност се носи - разяснение от адвокат Пенев

14624
Има ли право медия да разпространява лични данни на депутати и каква отговорност се носи - разяснение от адвокат Пенев
Снимка: Actualno.com

Нашумелият случай около здравния статус на депутатите от "Възраждане" повдигна темата за защитата на личните данни. По този повод от Actualno.com се допитахме до становището на адвокат Милен Пенев.

Материята относно личните данни по здравословното състояние на гражданите е уредена в Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за защита на личните данни. Дефиницията за такъв тип данни е дадена в т. 35 от Преамбюла на регламента и чл. 4, т. 15 от Регламента, нашият закон прави препратка към Регламента, без да дава самостоятелно определение. Ваксинационният статус на гражданите определено е част от тези здравни данни. Това се потвърждава и от становището на Комисията за защита на личните данни (“КЗЛД”) с рег. № ПНМД-01-93/06.10.2021 г., дадено във връзка с обработването на данни при цифровия COVID сертификат, популярно познат като “зелен сертификат”.

Юрист пита: Откъде Цънцарова има данни за строго личен здравен статус?

Нашумелият случай около здравния статус на депутатите от "Възраждане" повдигна темата за защитата на личните данни. Мнение по темата из...

В чл. 9 от Регламента и чл. 51 от българския закон здравните лични данни се определят като чувствителни и съответно такива с повишена закрила. Тези данни могат да се предоставят на трети лица само в някоя от изрично посочените нормативни хипотези. Например при дадено изрично съгласие от лицата, за упражняването на трудови и социални права и др.

В нашумелия в обществото случай от преди няколко дни, когато определена телевизия си позволи да извади публично данни от ваксинационния статус на депутати, включително дата на ваксинация и вид ваксина, съгласно общоизвестните факти по случая не е налице нито една от нормативните хипотези, която да позволи такива действия. В случая обаче въпросът е дали телевизията разпространява такива данни или самите депутати ги споделят като отговор на зададени въпроси! Особеният защитен характер на тези данни е виден и от посоченото по-горе становище на КЗЛД, в което се казва следното:

“Единствената правна възможност за администраторите, извън посочената в параграф втори, да осигурят баланс при изпълнението, както на заповедите на министъра на здравеопазването, така и на законодателството за защита на личните данни, е да извършват проверка на Цифровия COVID сертификат на ЕС, без да съхраняват резултатите от нея. Тези действия могат да се извършат само при доброволно представяне на сертификата, а липсата на такова представяне не може да се използва за ограничаване на правата и свободите на физическите лица.”

Нарушаването на правилата за обработване на личните данни по здравословното състояние на гражданите е много сериозно нарушение. Засегнатите лица могат да си защитят правата чрез жалба до КЗЛД или до съда по реда на АПК, в рамките на съдебното производство може да се потърси и обезщетение. В чл. 85 от Закона за защита на личните данни.са предвидени и административни санкции за нарушаване на закона, като чл. 85, ал. 3 от закона препраща към чл. 83, параграф 5 от Регламента. Тези европейски санкции са изключително сурови:

Васил Кендов с няколко извода от скандала с ваксинирани депутати от "Възраждане"

Няколко интересни извода от скандала с ваксинирани депутати от партия "Възраждане" направи финансистът Васил Кендов във Фейсбук. Ето к...

“Нарушенията на посочените по-долу разпоредби подлежат, в съответствие с параграф 2, на административно наказание „глоба“ или „имуществена санкция“ в размер до 20 000 000 EUR или, в случай на предприятие — до 4 % от общия му годишен световен оборот за предходната финансова година, която от двете суми е по-висока.”

Не на последно място злоупотребата с лични данни може да има и наказателноправни аспекти, например може да осъществява състава на длъжностно престъпление.

******************************************************************************

Милен Пенев е адвокат със сериозна практика в широк спектър от области на бизнес правото. Интересува се също от правните аспекти на COVID-19 пандемията и защитата на човешките права в този контекст. Заемал е различни позиции, включително началник на правния отдел на „Райфайзен Лизинг България“ и старши адвокат в една от водещите правни кантори в България и по света – CMS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com