Имате ли любимо дърво? Разкажете за него!

13482
Имате ли любимо дърво? Разкажете за него!
Снимка: iStock

За дванадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ обявява набирането на предложения за „Дърво с корен” – конкурсът, с който не търсим най-старото, най-високото или най-китното дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората.

Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи, приятели или цялата ви общност и населено място – разкажете неговата история! Разкажете защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило неизличим спомен в душата ви, коя незабравима случка с него винаги извиква усмивка на лицето ви.

Дървото победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината” и също така, като награда, ще бъде посетено от арбористи, които ще направят оглед и дадат препоръки за подобряване на състоянието му.

Както и досега, измежду всички постъпили предложения ще бъдат отличени дървета и в две допълнителни категории:

„Млад природолюбител” – за истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца и юноши на възраст от 6 до 16 години.

„Вековните дървета говорят“ – за вековни дървета, които са свързани с исторически събития, значими личности или местни предания; които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място; които са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек; които таят в клоните си скъп спомен за отминала случка; които са толкова забележителни, почитани и обичани, че заслужават нашето признание.

Как да включите вашето дърво в конкурса

Разкажете неговата история и защо е важно за вас, направете поне 3 снимки, на които да се вижда в общ план, и ги изпратете на tree@bepf-bg.org до 5 декември 2021 г. Предложението ви трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с вас.

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема номинации за дървета от цялата страна. Дори да сте участвали с вашето любимо дърво в миналогодишни издания, но то не е спечелило, опитайте отново тази година.

Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”. Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността, което ще протече от 15 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г.

Пълните условия за участие в конкурса са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“.

Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да следите на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където те ще се публикуват текущо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...