Инспекторатът на ВСС погна 11 съдии заради забавени дела

2257
Инспекторатът на ВСС погна 11 съдии заради забавени дела
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет предложи на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на 10 съдии от първо и второ гражданско отделение на Софийския районен съд, съобщават от инспектората.

Предложенията били направени вследствие на извършени проверки в Софийския районен съд по сигнали на граждани и адвокати, алармиращи за значителни забавяния при разглеждането и приключването на делата.

Цацаров не коментира поредния протест в подкрепа на Лозан Панов

Имам далеч по-важна работа от това да се занимавам с тези циркове. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, коментирайки оставените ...

В хода на проверките, наред с посочените в сигналите дела, екипите на Инспектората са установили стотици други граждански дела, по които не са спазени процесуалните срокове за движението и приключването им. Измежду делата, по които са констатирани значителни забавяния, са и трудови дела, за чието приключване законодателят е предвидил кратки срокове предвид необходимостта от навременна защита на нарушеното право. Установени са и немалък брой дела, по които специален закон предвижда незабавно произнасяне или произнасяне в кратки срокове.

Предложенията за дисциплинарни наказания са отправени по отношение на тези съдии, за които е установено, че нарушенията не са единични или маловажни, а характеризират работата им, добавят от Инспектората на ВСС. Конкретните състави на дисциплинарни нарушения, за осъществяването на които са отправени предложенията, са системно неспазване на процесуалните срокове, както и действие и бездействие, което неоправдано забавя производството.

Наред с предложенията до съдийската колегия на ВСС за 10-те съдии, за констатиран при проверките на Инспектората в СРС по-лек случай на дисциплинарно нарушение, също свързано със спазването на процесуалните срокове за разглеждане и приключване на делата, Инспекторатът отправил и едно предложение до и. ф. председател на Софийския районен съд за налагане на дисциплинарно наказание на съдия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com