Истинските мотиви на БКП за съвършено безнадеждния за времето си метеж през 1923 г. (ВИДЕО)

2698
Истинските мотиви на БКП за съвършено безнадеждния за времето си метеж през 1923 г. (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с проф. д-р Веселин Янчев. Той е изтъкнат учен, специалист по военна история и военна политика, изследовател на армията, обществения ред и вътрешната сигурност. Автор е на книгите: „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Българският опит 1878-1912“, „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност между войните и след тях (1913-1915 и 1919-1923) и наскоро излязлата „Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“.

Проф. д-р Веселин Янчев споделя, че няма сигурни доказателства за преки преводи на парични средства от москва към БКП (т.с.) до август 1923 г. Но има косвени сведения за финансиране, под една или друга форма, на всички комунистически партии след 1919 г. това, включително и американската комунистическа партия. Според документите БКП е разполагала със средства, които значително надхвърлят възможностите на една политическа партия. „Според мен тук става въпрос за чисто идейни политически принципи, и става въпрос за амбициите на една част от хората, които са в ръководството на БКП. Безспорен факт е, че 1919 г. БКП става член на Третия комунистически интернационал, приема неговата идеология, която е с насилие, с революция, да се промени съществуващия в света ред, да се наложи комунистически ред, като под комунистически ред се разбира това, което е наложено в русия от болшевишката партия на Ленин и, разбира се, обвързването на част от ръководството на БКП именно с идеите, възгледите, стратегиите и тактиките на комунистическия интернационал.“ Още: Олена Коцева: Дори дивите зверове убиват само за да се нахранят (ВИДЕО)

Относно „първото в света масово антифашистко въстание“, изследователят казва, че това е една поредица от думи, които нямат връзка по между си. Няма научни данни за това, че управлението на 9 юни 1923 г. е фашистко, т.к. няма посегателство върху конституцията, политическите партии не са забранени и те функционират, партийният печат е свободен, няма стремеж за създаване на една единствена политическа партия, така че твърдението за антифашисткия характер на въстанието е едно оправдание и той има много по-сериозен умисъл. „Целта е да се покаже, че едва ли не, тези действия имат за основно предназначение налагане на някакво демократично управление и сваляне на недемократичното правителство на проф. Ал. Цанков. Всъщност целта е налагане на работническо-селска комунистическа диктатура, налагане на диктаторско управление. Това е един евфемизъм, с който се скриват истинските цели на тези събития. А след като няма фашизъм в България, няма и не може да бъде и първото антифашистко въстание.“

Септемврийският метеж е реализация на директивата, спусната от москва. „И не случайно натиска върху БКП, не е от 1923 г, той е още от 1922 г., да се вземе властта, когато в България управлява Земеделския съюз. БКП е в състояние, но не иска да вземе властта. Директивата е още от лятото на 1922 г. да се предприемат действия, които да докарат комунистите на власт в България. Това да разбуни Балканите, да започне втората вълна на Световната революция, която да стигне до Австрия и до Германия, и тогава, съединени, промишлена Германия и аграрна Русия ще бъдат факторът, който ще наложи световната революция в целия свят.“Още: За Свищов, "изгорялството" и летище "Анри Коанда" (ВИДЕО)

Целият разговор на Кънчо Кожухаров с проф. д-р Веселин Янчев във „Видимо и невидимо: Изопачената история“ можете да гледате във видеото:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Грилла е в Билла“ стартира отново с още по-атрактивни оферти

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com