Изборите за Европейски парламент - най-интересната за българските медии тема, свързана с ЕП

16308
Изборите за Европейски парламент - най-интересната за българските медии тема, свързана с ЕП
Снимка: Getty Images / Guliver

В българските медии през тази година най-разнообразни са новините за Европейския парламент през октомври. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бяха оповестени резултатите от медийния мониторинг „Европейският парламент в българските медии”.

Същевременно тенденцията за по-балансирано отразяване на лицата на ЕП, от една страна, и на европейските политики се задълбочава.

ЕП прие резолюция, осъждаща натиска на Русия над Украйна

Европейският парламент прие днес резолюция, в която се осъжда натиска, оказван от Русия над Украйна и други източни партньори на ЕС. Ев...

Темата за европейските избори през 2014 година се развива с нарастваща значимост в българското новинарско пространство. Евроизборите присъстват като тематичен акцент още преди официалния старт на информационната кампания на ЕП през септември 2013 г., а впоследствие (през месеците ноември и декември) успяват да изместят всички останали теми от центъра на медийния интерес. Изборите се интерпретират както в плана на вътрешнополитическата ситуация — като най-ярък показател за обществените нагласи, така и в по-общия контекст на Европейския съюз — като предпоставка за бъдещата посока на развитие на ЕС.

Вътрешнополитическият и европейският информационен контекст се застъпват изключително плътно през наблюдавания период. Най-ярки са точките на пресичане по отношение на темите, които акумулират най-интензивен медиен интерес: обществено-политическите противопоставяния в България, бежанската вълна от Сирия, свободното движение на хора и пазарът на труда в рамките на ЕС и в по-ограничена степен във връзка с финансовата рамка за новия програмен период на Съюза (2014-2020 година).

Нагласите преди изборите: за и против ЕС

През изследвания период се наблюдава ярко противопоставяне на евроскептици и защитници на ЕС. Налице е засилване на медийното присъствие на лидери на европейски националистически партии.

Европарламентът официално прие бюджета на ЕС за 2014-2020

След редица спорове и обсъждания Европейският парламент най-сетне официално прие бюджета на Европейския съюз за седемгодишния период от...

Европейските партийни семейства — изостряне на политическия тон

Българските политически развития са обект на широка оценка от страна на чуждестранни представители на ЕП. Най-активни изразители на отношение са отново представителите на европейските социалисти и на Европейската народна партия. Налице е обаче съществен обрат в тона на оценката: доминиращите по-рано послания, изразяващи подкрепа, вече са изместени от значително по-остра и по‑критична реторика.

Европейската тематика на регионално ниво

През втората половина на 2013 г. мониторингът откроява три основни фактора за засилване на интереса на регионалните медии към темата „Европа”: активността на български членове на ЕП, чиято политическа кариера е свързана със съответния регион; организирането на събития с европейска насоченост по места; номинирането на български градове за статута „Европейска столица на…” (културата, спорта, младежта).

Ако загубим изборите за Европейски парламент, може да говорим за предсрочен вот, каза Йордан Цонев

Ако на изборите за Европейски парламент в края на май БСП и ДПС спечелят по-малко от 50% от местата на България, тогава можем да говори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com