Изгонен заради Facebook статус хорист: Стига оправдания с името на България

11586
Изгонен заради Facebook статус хорист: Стига оправдания с името на България

Хорист от хора „Йоан Кукузел”, който ще изнесе концерт в катедралата Парижката Света Богородица, е уволнен заради изказано във Facebook мнение.

Георги Петров определя като подигравка командировъчните от 35 евро на ден за хористите, които трябва да пеят в Нотр-Дам-де-Пари. Омръзна ми да ни унижават хора с умствен капацитет на зелена еуглена, казва Петров пред Нова телевизия. И с горичивна споделя, че вижда как дългогодишните му колеги стават хора без самоуважение заради състоянието на подаяния.

Подписахме декларация за защита на авторските права с Франция

Декларация за защита на авторските права и на културното наследство беше подписана в Париж на работна среща между българския министър н...

Нямам проблем с министър Вежди Рашидов, защото явно той не знае дори какво става. Само по себе си това е проблем, но истината е, че някакви други хора движат нещата, смята Петров.

Петров е 18 години хорист в „Йоан Кукузел”. И обясни, че целта на статуса му във Facebook е да не се стига до следната ситуация: „Ти какво правиш?”. „Пея.”. „Не бе, аз те питам какво работиш.”. Зад удоволствието, което публиката получава от нашите изпълнения, стои един огромен труд, каза Петров.

Като аргумент за изгонването му от „Йоан Кукузел” се посочва циничният език на изразяване във Facebook. Ние за България го правим – е не може вече да се спекулира с името на България. Това е див комунизъм, страхът продължава вече 75 години. И е така, защото хората нямат пари, сигурен е Петров.

За концерт е нормално едно възнаграждение да варира между 100 и 200 евро, подчерта хористът. Не искам да работя за всичко, за да взема някакви пари. Не искам да ида в Париж, за да бъда някакъв цървул, възмути се хористът.

Валерия Велева отрича да взема 1500 евро от държавата, за да ходи в Париж

Това, което се случва в Париж, е безпрецедентно за своя мащаб. Самата изложба на българско културно наследство в Лувъра (бел. ред. &nda...

С този език и стил Георги Петров уронва престижа на „Йоан Кукузел”, каза Георги Миков, ръководител на хора. Няма диктатура, естествено е да се изрази мнение. Казах и на колегите, че след концерта в Париж ще има разговори за хонорари. Жалкото е, че нервите на Жоро (бел. ред. – Георги Петров) не издържаха, сподели Миков.

На мен през човек ми се каза, че аз трябва да си изтрия думите във Facebook. Това си е мое лично пространство и там си говоря както си искам. И не е вярно, че се говори в състава за хонорарите – хората си говорят един с друг, това не е говорене. Нека си кажем ясно и точно, че никой от нас не отиде в културното министерство защо трябва да работим без пари, заяви Петров.

Според Елинка Михайлова, експерт в културното министерство, концертът на „Йоан Кукузел” не бил планиран предварително. Месец и половина репетираме и това не е планирано – аз защо репетирам и работя за непланиран концерт, избухна Петров. Михайлова заяви, че е имало разговор във френската столица, проведен от Вежди Рашидов и след него „имало контакт” с ръководителите на хора, но без те да са искали хонорар. Оказа се, че след като не искат, тогава може да не се плаща хонорар. Условията за пътуването е, че това е държавна командировка – 35 евро се дават за това, по закон, подчерта Михайлова. В най-голямата парижка катедрала не се влиза толкова лесно, това е много голям жест от ръководството на катедралата, подчерта Михайлова. И заяви, че „е важно да се разграничава” кога да получиш пари за участие и кога е инвестиция за бъдещето, кога е престиж.

Спрете с тази демагогия, престиж – спрете да спекулирате с името на България, ядоса се Петров. Не съм идиот да слушам глупости за престижа – престиж се прави с икономика, с пари. Обиколил съм Франция и знам къде как се правят концерти. Това е словоблудство, категоричен беше Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com