Изминалият месец май е бил най-студеният у нас от 18 години насам

933
Изминалият месец май е бил най-студеният у нас от 18 години насам
Снимка: БГНЕС

В по-голямата част от страната месец май 2023 г. започва с предимно слънчево и топло. Това сочат на данните на Националния институт по метеорология и хидрология за изминалия месец, публикувани днес.

В периода 3-4 и 8-9 май, под влияние на преминаващи южно от страната средиземноморски циклони, е било облачно на много места с валежи от дъжд, в планините – от сняг. Температурите се понижиха, по-значително – в края на периода.

Изминалата зима е била втората най-топла в Европа от 113 години насам

Изминалата зима е била втората най-топла в Европа от близо 113 години. Освен, че не валя много сняг, температурите бяха над нулата. &b...

В началото на второто десетдневие бе предимно слънчево. В сутрешните часове в Добруджа, където вятърът стихва, минималните температури са паднали до 0 °C и се е образувала слана. След временно отслабване и спиране на валежите, на 17-18.V отново на много места имаше валежи с гръмотевични бури, на места – значителни. На 17 май поройни дъждове наводниха улици в Ловеч и Правец и причиниха материални щети на автомобили и приземни етажи на къщи. В края на десетдневието, под влияние на нов африкански циклон, отново имаше валежи, в Северна България – с гръмотевици, показват данните на НИМХ.

През последното десетдневие на месец май въздушната маса бе неустойчива, предаде БТА. Над по-голямата част от страната, главно следобед и до полунощ, се развиваше купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места имаше краткотрайни, интензивни валежи с гръмотевици. Регистрирани бяха и градушки. На 27-28.V, когато през страната премина фронтална система, явленията продължиха и през нощните часове. Температурите бяха по-ниски от обичайните за третото десетдневие от май.

Месец май бе относително студен или с температури близки до климатичната норма. Средните месечни температури имат отклонение от нормата между 3 и +0,3 °C. Това е и най-студеният месец май от 2005 г. насам. Най-високата измерена температура е 29,9 °C в Русе на 25 май а най-ниската – -0,2 °C в Добрич на 11-ти. Месечните суми на валежите са около климатичната норма, но в широки граници – между 13 и 181% от нормата. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 56,7 mm в с. Балван, обл. Велико Търново, на 30 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...