Изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР взе участие в годишната среща на CISAC за Европа

2320
Изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР взе участие в годишната среща на CISAC за Европа
Снимка: Музикаутор

Годишната среща на европейските сдружения за колективно управление на авторските права в музиката – членове на CISAC, се проведе в Прага на 19 и 20 април. Организатор бе Международната конфедерация на дружествата на авторите и композиторите (CISAC), а България беше представена от Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Основна тема по време на срещата бе Директива (ЕС) 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година, която се отнася до установяването на правила във връзка с упражняването на авторското право и сродните му права, приложими за определени онлайн предавания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми, както и за изменение на Директива 93/83/ЕИО на Съвета.

МУЗИКАУТОР: Клубните концерти масово без музикален лиценз

Въпреки че музиката е в основата хиляди клиенти да посещават клубните концерти в страната, обектите масово нямат необходимия лиценз за ...

Генералният директор на CISAC Гади Орон обърна внимание, че е от съществено значение тя да бъде транпонирана на основата на вече установените добри практики в защитата на авторското право в Европа, като даде множество успешни примери в тази посока. Директивата има за цел да стимулира по-широкото разпространение на телевизионни и радиопрограми между държавите членки на ЕС, което е част от политиката на Съюза за насърчаване на културното и езиковото многообразие, социалното сближаване и за увеличаване на достъпа до информация.

По време на срещата изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР отправи покана към представителите на CISAC и генералния директор Гади Орон за участие в международна експертна конференция в София. „Представянето на добрите примери по прилагането на директивата вече от повечето държави членки ще подобри общественото разбиране в България и ще съдейства при изготвянето на новите правила за авторско право у нас, които следва да се адаптират към изискванията на технологичния напредък“, заяви Иван Димитров. Той подчерта, че внасянето на яснота по тази изключително важна за творците тема ще им гарантира, че както доставчиците на медийни услуги, така и операторите на услуги за препредаване ще бъдат отговорни при лицензирането на обектите на авторско-правна закрила.

На срещата беше проведена дискусия също за тенденциите в развитието на приходите за авторите от дигиталния сектор, както и за предизвикателствата, свързани с развитието на технологиите и изкуствения интелект. Модератори и лектори в различните панели бяха представители на CISAC, както и участници от различни сдружения от Европа, а наблюдатели бяха представители на САЩ, Индия и Япония.

Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Зачитането на правата на авторите показва, че ценим своето културно наследство

Поредно обучение, този път в община Благоевград, проведе екипът на организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР, в което разясни сп...

Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) е водещата световна мрежа на авторските дружества в сферата на музиката и аудиовизията. Създадена е през 1926 г. като неправителствена организация с нестопанска цел. В нея членуват 239 дружества от 121 държави, чрез които CISAC представлява над 4 000 000 автори от всички географски региони и жанрове. Президент на CISAC е съоснователят на световноизвестната група ABBA Бьорн Улвеус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com