Живот без болка с ударно-вълновата терапия ESWT (ВИДЕО)

1206
Живот без болка с ударно-вълновата терапия ESWT (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева ни среща с кинезитерапевта Орхан Тахсин, който от един малък салон за красота в София стига до нивото на най-търсен специалист и в Белгия и в България.

Гостът разказва как пред повече от 10 години започва работа в една от големите болници в Белгия. Още от началото му е възложено да работи с техника и технология, която му е непозната. Към този момент технологията, екстракорпорална ударно-вълнова (шокова) терапия (ESWT), се използва в Западна Европа от около 4 години. След като преминава обучение за работа с апаратурата, Орхан Тахсин вижда, че ESWT е уникална и тя буквално прави чудеса.

Орхан Тахсин разказва, че в болницата в Белгия екстракорполаната ударно-вълнова терапия се прилага основно при травми на горни и долни крайници, на опорно-двигателния апарат, като резултатът от нея е възстановяване до 83%.

„Екстракорпорална шокова терапия е цялостен термин. Тя се разделя на две различни нива: монофункционална и мултифункционална апаратура. Разделя се на радиална и фокална (с определено огнище, б.р.). Ние работим основно с фокална електрошокова вълнова терапия. Тя е по-специализирана, ефектът е по-дълготраен, резултатите са уникални! Екстракорпоралната шокова терапия представлява ултразвукови вълни, които влизат в дълбочина и активират процеси като реваскуларизация, микроциркулация, ангиогенеза - това са възстановителни процеси, които се активират, самата жива тъкан се променя. Тя е склонна да се възстановява и до 6 седмици получаваме добър резултат.“, споделя кинезитерапевтът. Още: Как да си набавим витамини чрез храната при хранителни непоносимости и Хашимото (ВИДЕО)

Тази терапия е неинвазивна, без медикаменти и възстановяването е 10 пъти по-бързо в сравнение с периода на възстановяване при нормално лечение. Повлиява положително на редица заболявания като синдром на карпалния тунел, дископатия, използва се в урологията, при диабетни рани, за лечение на еректилна дисфункция, при целулит и др. Очаква се следващата генерация апаратура да е с възможност за облекчаване на състоянието при болест на Алцхаймер. В България терапията се прилага предимно за заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферна нервна система, ортопедични и неврологични заболявания.

Орхан Тахсин споделя, че в Западна Европа има изградени организации, които следят и информират за новите технологии и новациите в медицината. Неговата мечта е да изгради и в България такива организации, които да са в помощ на лекари, хирурзи, медицински сестри. По този начин медицинските специалисти ще имат информация за най-новите технологии и за ефектите от тях.

Целият разговор на Росица Коцева с Орхан Тахсин можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com