Журналисти излизат на протест срещу натиска

1868
Журналисти излизат на протест срещу натиска
Снимка: Нова телевизия

Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска. Протестът е организиран от Асоциацията на европейските журналисти – България. Той ще се проведе на днес (11 октомври) от 9.00 ч. пред сградата на Министерския съвет.

Протестът е организиран, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов си позволиха коментари за работата на водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев в ефир. Заради последвалата вълна от реакции, Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от четири големи медии.

Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска на държавата

Журналистите излизат на протест срещу заплахите и ултиматумите, поставени от най-високо ниво в държавата. "По-добре празни столове, от...

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", обявиха организаторите на протеста.

"Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ", допълниха те.

"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", обявиха организаторите.

"Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерския съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", призоваха още те.

Антон Тодоров подаде оставка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подава оставка. Това стана ясно от  негово писмо, адресирано до партия ГЕРБ и министър-председател...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com