Качулки на съветските войници и "всички сме Pussy Riot"

17140
Качулки на съветските войници и "всички сме Pussy Riot"

Паметникът на съветската армия пак беше "оцветен". Този път монументът не осъмна с графити на известни американски филмови герои, а с нахлузени качулки. Поддръжници на руската пънк група Пуси Райът (Pussy Riot) сложиха атрибутите върху главите на съветските войници в София като израз на протест заради делото срещу трите момичета. Те са съдени заради "молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.

Посланието на разноцветните качулки е адресирано до Посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите. "Група човеци", както се подписват извършителите на акта, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

Паметникът на съветската армия пак осъмна оцветен

Паметникът на съветската армия пак осъмна оцветен - този път в цветовете на националния трикольор - бяло, зелено и червено, предаде С...

"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно! Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре тероризира своите граждани.

Пуси Райът (Pussy Riot) е вдъхновяващ символ на борбата за демокрация в Русия. Цялата международна общност, включително българските власти, е длъжна да ги подкрепи срещу опитите на режима да затвори устите им.

С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата! Всички сме Пуси Райът!", се казва в съобщението подписано от "Група човеци".

Припомняме, че паметникът на Съветската армия отдавна се превърна в ябълка на раздора между антикомунисти и русофили. Често там се организират протести на противници и привърженици на монумента.

И Мадона защити момичетата от Pussy Riot

Мадона се присъедини към музикантите в подкрепа на руската пънк банда Пуси Райът, съдени за хулиганство, пише NME.com. Поп кралицата з...

През юни миналата година известни комикс герои "украсиха" Паметника на Съветската армия. Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на "Макдоналдс" - клоунът Роналд, бяха сред героите, в които неизвестен художник преобрази руските войни. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: "В крак с времето". Лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com