Как руски "свещеници" заграбиха най-старата българска църква в Унгария? (ВИДЕО)

7164
Как руски "свещеници" заграбиха най-старата българска църква в Унгария? (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов ни среща с Иван Сирлещов – потомък на възрожденци от Банско. Първите писмени сведения за рода Лещови датират от 1690 г. Иван Сирлещов произлиза от семейството на известен търговец и предприемач, Димитър Лещов, който успешно реализира своята дейност в Австро-Унгария и Франция.

В края на 18-ти век българските и гръцките предприемачи, въпреки че са православни християни, бидейки поданици на Османската империя, са можели да се възползват от привилегиите, които им дава договора за търговия между двете големи империи тогава, Османската и Австро-унгарската. Още: Проф. Михаил Станчев: Путин постигна точно обратното на това, което искаше (ВИДЕО)

Иван Сирлещов от дълги години прави задълбочени изследвания на родословното си дърво и попада на писмо, писано през 1788г. от неговия прадядо (9 пъти пра) до императора на Австро-Унгария. С писмото си той моли за разрешение да бъде построена гръцко-влашка църква в Пеща. За 10 години църквата е построена и е изографисана от друг банскалия - Тома Вишанов – и неговите ученици.

След края на Втората световна война унгарската държава изпраща покани до румънската, сръбската, гръцката държави, но не и до българската, „да се вземе“ храма. Според това, което руски свещеници са споделили с Иван Сирлещов, отговор от тези страни не е имало. И през 1949г. в храма се настанява руската църква, като слага надпис „московска патриаршия“. Още: Проф. Светослав Oвчаров: Сръбско-българската война всъщност узаконява Съединението (ВИДЕО)

Църковният храм, построен преди 225 години от родолюбиви българи е на 7-мо място в забележителностите на Будапеща. Иван Сирлещов е писал до Външно министерство, Фондация „Кирил и Методий“, Светия синод, с молба храмът да се обслужва от български и гръцки свещеници, но за съжаление, към момента няма отговор от никого.

Това е поредният факт за посегателство от страна на руската държава и руската православна църква върху български духовен паметник, върху религиозно и културно средище на българите на възраст „само“ 225 години. Това уникално духовно, културно и религиозно наследство, трябва да бъде спасено, а не да бъде прегазено, както много други светини, от булдозерите на путиновата държава. Още: Окупирана България не е имала никакъв шанс да спаси македонските евреи (ВИДЕО)

За интересната трансформация на фамилното име, какво пише в писмото до императора на Австро-Унгария, с какви средства е построена и каква е съдбата на българската църква след 1949г - отговори на тези и други въпроси можете да намерите като гледате видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com