Проф. Светослав Oвчаров: Сръбско-българската война всъщност узаконява Съединението (ВИДЕО)

13564
Проф. Светослав Oвчаров: Сръбско-българската война всъщност узаконява Съединението (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов ни среща с проф. Светослав Овчаров – кинорежисьор, автор на „Второто освобождение“ и на много други филми, донесли му множество български и международни награди.

„Денят на Съединението наистина е единственото събитие в българската история, което е замислено от българи, проведено от българи, дори и в противоречие на Великите сили. Захари Стоянов, един от основните двигатели на Съединението, доста категорично се е изразил с един нецензурен израз какво да правим с Великите сили, по повод на това, като му казвали, че не му е сега времето и Великите сили няма да се съгласят. За разлика от това, акта на независимостта е нещо, което изключително внимателно е преценявано като момент, като вземане на предвид на противоречията между Великите сили.“, казва режисьорът на филма „Часът на нашето съединение“. Още: Петър Добрев: Гнилата тюркска теория изопачава цялата българска история (ВИДЕО)

Проф. Овчаров припомня, че вековната пропаганда, внушаваща на българите и чувство за малоценност, и невъзможността да се оправят сами в своите международни, а донякъде и във вътрешните си дела и трябва да има някой друг, който да ни оправи е довела до това, една част от българското общество да е непрекъснато благодарно на „двойния освободител“. Но тази политика на Русия не е започнала с „освободителната“ война. Тя е започнала много по-рано. „Това е част от руската политика още от Петър I, да не говорим за т. нар. византийски проект на Екатерина Велика, в която България изобщо не присъства. Там става дума за създаване на една огромна страна на територията на някогашната Византийска империя. България влиза в тази територия, но тя дори не се споменава.“

„Сръбско-българската война всъщност узаконява Съединението. Тази война е първият акт, който, като че ли създава модерната българска нация, защото изведнъж хора, които дотогава не са прекосявали границата на своето село и не са ходили до съседното село изведнъж се вдигат от Северна България, отиват до южната граница, до границата с Турция, след което прекосяват цяла южна България за да стигна до Сръбската граница. Смесва се, получава се едно ново месиво на национална отговорност, нещо което дотогава го няма в българите.“ Още: Д-р Слава Янакиева: Митологичните сюжети на руската пропаганда (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с проф. Светослав Овчаров във „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ можете да проследите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 юни 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 10 юни 2024 г.

Камерите установиха: Малолетни са пробвали да рисуват по НДК

Любовта е най-силната енергия (ВИДЕО)

Лауреати на почетния знак "Златно перо" засадиха 24 дръвчета (СНИМКИ)

Времето утре - 11 юни 2024 г.

Марката „Брей!“ получи отличие за „Най-добра собствена марка“ на наградите Progressive Awards

Георги Господинов предрекъл възхода на "Величие" в романа "Времеубежище" (СНИМКА)

Посолството на САЩ у нас с важна информация за визите

Schweppes Розов Грейпфрут бе отличен като най-добрият нов продукт сред напитките у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com